Reggelire, ebéd, vacsora után, vagy csak napközben, amikor megkívánod. Tejjel, teával, kávé mellé, vagy az esti kakaóhoz. Bármikor, bármivel!
Mindenki ismeri a dán vajas kekszet… vagy a fémdobozát
Hiszen sokunk édesanyja és nagymamája a dán vajas kekszes dobozban tárol mai napig ilyen-olyan csecsebecséket, gyógyszereket, esetleg a varrókészletet. Biztos vagyok benne, hogy ha a te otthonodban nem is, anyukádnál vagy nagymamádnál biztosan felfedezhető legalább egy ilyen kerek, fém dobozka. Persze a benne eredetileg lévő édes keksz éppen olyan gyorsan fogyott el, mint amilyen sokáig használjuk a tárolódobozát. A hamisítatlan, omlós, dán vajas kekszért azonban nem szükséges még egy dobozzal bővítenéd a már otthon lévők darabszámát, hiszen ezt az isteni finomságot otthon is elkészítheted! Megesküdnék rá, hogy ez a változat sokkal-sokkal finomabb a bolti, kicsit talán túlcukrozott változatnál! Készítsétek el ti is, ajándékozzátok meg szeretteiteket is vele! Hagyjatok egy dobozban a nagyszülők küszöbén, biztosan odáig lesznek érte!
Isteni, omlós dán vajas keksz az egész családnak
Békeidőben mi minden családi összejövetelre, születésnapra, kerti sütögetésre, vagy egy egyszerű kirándulásra is készítünk egy adagot ebből a kekszből. Kicsik és nagyok is imádják, van, aki vaníliásan, mások több fahéjjal, megint mások citromosan szeretik vagy csokiba mártják. Én egy olyan alapreceptet hoztam most el, amivel nem lehet hibázni!
A dán vajas keksz hozzávalói:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 tk vaníliaaroma
- fél tk sütőpor
- csipet só
- 1 db tojás
A vaj jó puha legyen, amikor dolgozni kezdünk vele! Vegyük ki a hűtőből néhány órával a sütés előtt ahelyett, hogy a mikróba tennénk! A vajat dolgozzuk össze a cukorral, a vanília aromával, a sütőporral, a sóval, a felvert tojással, majd kisebb adagonként szitáljuk bele a lisztet, és dolgozzuk össze jó alaposan.
Én sütöttem már egyszerű kerek süteményekként, habzsákba töltve és keksznyomóval is, tehát tetszés szerinti alakra formálható. Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük a kis süteményeket, szórjuk meg kristálycukorral, és előmelegített sütőben, 180 fokon süssük 8-10 percig. Amikor szép aranybarna lesz, akkor vegyük ki.
Próbáljátok ki, ebben a receptben nem fogtok csalódni, nagyon finom!