Az őszi hangulat nem teljes a sütőtök fűszer, a fahéj és az almák meleg, otthonos illata nélkül. Ahogy a hőmérséklet egyre csökken, előkerülnek az évszakra jellemző kellemes, vendégszerető illatok is. Természetesen ezt a hangulatot bolti légfrissítőkkel és illatgyertyákkal is megteremtheted otthonokban, azonban, ha természetes anyagokat szeretnél inkább használni és szívesebben élvezed saját munkád eredményeit, akkor ideje beszerezni néhány illóolajat, gyümölcsöt és fűszert. Ezek keverékéből készülnek a legjobb őszi illatosítók, amikből néhányat fel is sorolunk mai cikkünkben!
Sütőtök fűszerkeverékes légfrissítő spray
Ha szeretnél nemet mondani a drága lattékra, de mégis a sütőtök fűszer jellegzetes illatára vágysz otthonodban, akkor készíts magadnak saját légfrissítő sprayt! Ehhez némi szegfűszegre, gyömbérre, narancsra, kardamomra és némi fahéj illóolajra lesz szükséged. Csepegtess egy keveset minden hozzávalóból egy bögre desztillált vízbe, majd öntsd át azt egy pumpás flakonba, és jól rázd össze, hogy az összetevők elkeveredhessenek. Kész is a házi légfrissítő, természetes anyagokból!
Őszi diffúzor nádból
A nádból készült diffúzorok nem csak illatosabbá, hanem csinosabbá is varázsolhatják otthonodat. A baj csak az, hogy a bolti változatok meglehetősen drágák lehetnek. Ha sajátot szeretnél készíteni, akkor keverj össze némi babaolajat egy kis illóolajjal, például citrom, bergamott narancs és fajdbogyó keverékével (de bármilyet használhatsz, ami számodra őszi hangulatot teremt). Helyezz a keverékbe néhány szál rattant, és hagyd, hogy az illat átjárja a szobát.
Őszi illatfazék
Az illatfazekak lényege, hogy különféle illatos hozzávalókat melegítesz lassú tűzön, hogy azok kifőtt illata átjárhassa otthonodat – ezek általában órákig tartanak, tehát ideálisak például, amikor vendégeket fogadsz.
A klasszikus őszi illatfazekakhoz almákra, narancsokra és persze néhány szál fahéjra lesz szükséged, de természetesen használhatsz egyéb fűszereket, például szegfűszeget vagy ánizst, és vaníliakivonatot is. Ha szeretnéd inkább elfogyasztani a gyümölcsöket, akkor elér félrerakni néhány szeletet belőlük, vagy meghámozni őket, és csak a héjukat felhasználni a fazékban.
Helyezd a hozzávalókat egy fazékba vagy lassú főzőedénybe, majd melegítsd őket alacsony hőfokon, hogy kiereszthessék az illatukat. A fazekat kell teleönteni vízzel, de ne felejtsd el néha felönteni, mert idővel elpárolog majd, és ilyenkor a hozzávalók odaéghetnek a fazékhoz.