A palacsinta az egyik legnagyszerűbb desszert a világon, hiszen elkészítése pofonegyszerű, nem kell hozzá sok dolog és annyi féle töltelékkel és feltéttel tálalhatjuk, hogy garantáltan nincs olyan ember, aki ne szeretné legalább egy, vagy két féle változatban.
A tökéletes palacsinta receptjét azonban minden önjelölt szakácsnak és cukrásznak több alkalomba telhet kikísérletezni. Ha még Te sem találtad meg a pontos arányokat a varázsfőzethez, ami által tökéletes klasszikus feltekerhető, vagy amerikai palacsintáid lesznek, akkor most a segítségedre sietünk néhány elronthatatlan és bombabiztos recepttel.
A hagyományos töltelékes palacsinta
Elsőként nézzük a klasszikus feltekerős-töltelékes palacsintához mit és milyen aranybán érdemes összekevernünk, hogy tökéletes – se nem túl vékony (híg), se nem túl vastag (sűrű) – tésztát kapjunk!
Hozzávalók a hagyományos palacsintához
- 25 dkg liszt
- 2 db tojás
- 3 dl tej
- 3 dl szóda
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál olaj
Amerikai palacsintát reggelire
Az amerikai palacsinta reggelire is kiváló – és nem mellesleg örök klasszikus is. A lényege, hogy egy jóval vastagabb, nem feltekerésre szánt, kisebb átmérőjű palacsintát készítünk el, amit ízletes feltétekkel tálalunk.
Hozzávalók az amerikai palacsintához
- 25 dkg liszt
- 1 db tojás
- 2,5 dl tej
- 2 ek vaj/margarin
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg porcukor
- 1 kk só
- 1 csomag vaníliás cukor
Mennyi olajat érdemes tennünk a serpenyőbe palacsintasütéskor?
Palacsintasütéshez bátran használhatunk tapadásmentes serpenyőt, azonban ha nincs ilyenünk kéznél, akkor is van megoldás. Kikenhetjük az alacsony falú serpenyőnket sütőmargarinnal vagy vajjal, esetleg egy ecset segítségével étolajjal is megelőzhetjük, hogy palacsintatésztánk a serpenyőbe ragadjon.
Milyen töltelékkel vagy feltéttel tálaljuk a palacsintánkat?
A palacsinták szó szerinti krémjét a töltelékek és a feltétek adják. Az amerikai palacsintáknál örök klasszikus a vaj és a juharszirup, de rengeteg féle-fajta finomsággal kísérletezhetünk. Lássunk néhány ötletet!
Feltétek és töltelékek palacsintához
- mogyoróvaj és banán
- mogyoróvaj és málnalekvár
- mogyoróvaj és csokoládé
- túró és gyümölcs
- túró és baracklekvár
- túró és csokoládé
- reszelt alma és fahéj
Ez csak néhány példa, hogy milyen különlegességeket kreálhatunk a kamránkban rejlő finomságokból, de bátran kísérletezhetünk.
Tipp: Ha igazi nyalánkságot szeretnénk, akkor a töltelékes palacsintákat is megspékelhetjük némi feltéttel, például csokoládé-, eper-, karamell-, vagy agave-sziruppal.