Annyira szép nap, hogy kettő is van belőle az évben – szeptember 26-án van az év második palacsintanapja! Így hát ideje elkészíteni néhány palacsintát! A palacsinta régi alapanyag, az ókori Görögországig nyúlik vissza: azóta sok fajtát hoztak létre szerte a világon. Nagy-Britanniában, Franciaországban és Európa más részein a palacsinta vékony, és gyakran édes vagy sós töltelékkel tálalják. Indonéziában "serabi" néven ismert palacsintát fogyasztanak, amelyet rizslisztből és kókusztejből készítenek. Ugandában a palacsintát banánból készítik. És ez csak néhány a sokféle változat közül, amelyek világszerte megtalálhatók. Mutatunk mi is három tippet!
A hagyományos palacsinta alaprecept, ahogy mi szeretjük
Hozzávalók (24-25 db)
• 40 dkg liszt
• 4 db tojás
• 6 dl tej
• 4 dl víz
• 2 ek étolaj
• 2 ek cukor
Nagyon egyszerű az elkészítés: a hozzávalókat összekeverjük, majd egyenként kisütjük, de Bebe bemutatja a videójában, hogyan készíti lépésről-lépésre. Ízesítés szempontjából határ a csillagos ég: lekvár, túró, kakaó, nutella, mogyóróvaj, ki mit szeret.
Villámgyors amerikai palacsinta
Hozzávalók
• 30 dkg liszt
• 3 dl tej
• 3 ek kristálycukor
• 1 db tojás
• 1 tk sütőpor
• 1 ek olaj
• 1 csomag vaníliás cukor
Az egész tojást a cukorral és vaníliás cukorral összekeverem, majd hozzáöntöm a tejet. Beleszórom a sütőporral elkevert lisztet, csomómentesre keverem. Végül mehet bele az olaj is. Száraz serpenyőben sütöm, nem öntök alá semmit, a palacsinta olajtartalma miatt. Mérópohárból öntöm ki vagy evőkanállal rakom a forró serpenyőre, ha túl sűrű lenne a massza, öntök hozzá egy kis vizet. Mézzel, juharsziruppal, gyümölcsökkel vagy nutellával tálalom. Bebepiskóta receptje.
Diétás magas fehérjetartalmú 3 összetevős palacsinta
Hozzávalók
• 50 gr aprószemű zab
• 130 gr cottage cheese
• 2 nagyobb tojás
• csipetnyi só
• juharszirup, lekvár, joghurt vagy bogyós gyümölcsök tálaláshoz
Elkészítés
1. Tedd a zabot, a túrót, a tojást és a sót egy turmixgépbe, és jól turmixold őket egyneművé, kb. fél percen át.
2. Forrósíts fel egy serpenyőt, amit nagyon kevés kókuszolajjal átkensz.
3. Körülbelül két evőkanálnyi adagokra osztjuk a palacsintatésztát, amennyi egyszerre ráfér a serpenyőre kikanalazzuk, úgy, hogy ne érjenek össze. 2-3 perc sütés után, amikor már aranybarna lesz az alja a tésztának átfordítjuk egy spatulával, majd ezt az oldalt további 1-2 percig sütjük.
4. Készen is vagyunk, tálaljuk juharsziruppal, lekvárral vagy joghurttal és gyümölcsökkel. Ezek a palacsinták frissen a legjobbak, ha állnak egy kicsit, veszítenek puhaságukból.