Nekem egy nagy kedvencem a paradicsomos káposzta! Kíváncsi vagy, hogyan tudod sokkal egészségesebb változatban elkészíteni? Néhány egyszerű hozzávaló, gyors elkészítés és kész is vagyunk! Mutatom az újragondolt receptet!
Paradicsomos káposzta recept egészségesen:
Hozzávalók:
- 1 doboz sűrített paradicsom
- 1 darab kicsi fej káposzta
- 2 fej vöröshagyma
- édesítőszer (ízlés szerint)
- olívaolaj
- teljes kiőrlésű liszt vagy zabpehelyliszt
- alacsony zsírtartalmú vagy laktózmentes tejföl
Elkészítése:
A káposztát és a hagymát vékony csíkokra felszeleteljük vagy ha van gyalunk, akkor legyaluljuk. Egy fazékban odatesszük őket főni, de a víz nem kell, hogy ellepje a káposztát, ugyanis a fedő alatt a hő hatására körülbelül a felére esik majd össze. Ízlés szerint teszünk rá egy csipetnyi sót.
Amikor úgy érezzük, hogy megpuhult a káposzta, hozzáöntjük a sűrített paradicsomot. Kicsit várunk, hogy még párat rottyanjon, majd besűrítjük. Ezt körülbelül 3 evőkanál olívaolaj és 3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt elegyével érhetjük el, tehát rántást készítünk.
Rántás készítése:
Liszt és zsiradék (libazsír, sertészsír, vaj vagy olaj) keveréke. Nem összekeverendő a habarással, mert a habaráshoz tej vagy tejföl szükséges zsiradék helyett.
Először a zsiradékot kell közepes lángon/ fokozaton felmelegítjük, ezt követően pedig hozzáadjuk a lisztet. Kicsit krémes és nem túl „folyós” állagot kell kapni, majd 3-4 perc alatt megpirítani. Pirítással a liszt karamellizálódik, az íze megváltozik, ezáltal az ételeknek jellegzetes ízt és színt ad. Én pirospaprikát is szoktam hozzáadni egy teáskanállal.
Folyamatos kevergetés mellett belecsurgatjuk a káposztához a rántást, majd ízlés szerint adunk hozzá édesítőt. Egyet forr és lehúzzuk.
Igazából az édesítő fajfájától is és a mi szájízünktől is függ, hogy mennyit érdemes beletenni. Én édesen szeretem és folyékony édesítőszert használok, így mindig kicsit teszek és kóstolom folyamatosan. Vigyázni kell vele, mert nem olyan mint a cukor, sokkal kevesebb kell belőle!
Tálalás:
Ha szeretnénk hozzá fasírtot, akkor vagy csirkemellből daráljuk hozzá a húst, vagy lehet kapni a boltban disznó/pulyka/marha darált húst, melynek a zsírtartalma 7% alatt van. Mindenképp ezt a verziót használjuk. Ha pedig kenyeret is szeretnénk hozzá, akkor itt találsz hozzá házilag elkészíthető egészséges kenyér recepteket!