A legfinomabb kenyér receptjét hoztam ma el nektek, ráadásul ezt a parasztkenyeret még dagasztani sem kell! Ha valódi kenyeret akarsz készíteni, ezt a receptet használd!
Ma bemutatjuk nektek egy olyan ízletes kenyérnek a receptjét, amely dagasztás nélkül készül. Ilyen kenyeret sütöttek régen is, ez az IGAZI kenyér, amit manapság már nem lehet megkapni a boltokban. Most megmutatjuk, hogy egyáltalán nem nehéz házi kenyeret sütni! Olyan ínycsiklandó lesz, mintha a nagymama készítette volna! Ez az igazi parasztkenyér, ha egyszer megcsináltad, soha többé nem akarsz majd boltit venni!
Hozzávalók:
530 g liszt,
10 g friss élesztő,
420 ml víz,
1 kiskanál só.
A parasztkenyér elkészítéséhez lapozz egyet!
Parasztkenyér elkészítése:
Tegyük az élesztőt kevés meleg vízbe és hagyjuk felfutni. A lisztet szitáljuk át és tegyük egy tálba, keverjük hozzá a sót és a felfuttatott élesztőt. Gyúrjuk össze közepes keménységű tésztává. A tésztához még önthetünk egy kevés vizet, ha nem elég lágy. Takarjuk le a tálat egy fóliával és hagyjuk a kenyértésztát állni, szoba hőmérsékleten 2 órán át. Amikor a tészta a duplájára nő, tele lesz apró kis buborékkal, dagasztás nélkül is. Takarjuk le a tésztát fóliával és tegyük a hűtőbe, egy éjszakára.
Másnap lisztes kézzel vegyük ki a tésztát a tálból, lisztezett deszkán formázzuk meg kerekre, majd egy sütőformát béleljünk ki sütőpapírral és szórjuk meg egy kis liszttel. Tegyük bele a kenyértésztát és hagyjuk állni 40 – 60 percig. Melegítsük elő a sütőt 235 fokra. A megformázott kenyérre készítsünk 3 vágást, egymás mellett, majd tegyük be sülni. Egy másik tepsibe tegyünk 1,5 pohár forró vizet és tegyük be ezt is a sütőbe. Süssük a kenyeret 45 percig, majd tegyük egy tányérra és hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés: a friss élesztő helyett használhatunk szárított élesztőt is, a fentiekben említett liszt mennyiségéhez 4 g szárított élesztő szükséges. Ez a kenyértészta hűtőben tárolható 2 hétig is.