Nyáron senki sem szívesen kapcsolja be a sütőt, és áll órákig a meleg konyhában, hiszen a nyári meleg önmagában is elég, nem kell még a sütő hője is, de azért egy kis finomságot mindenki enne. Éppen ezért hoztunk is 3 egyszerű, de mennyeien finom pohárkrémet, amihez még csak a sütőt sem kell bekapcsolnotok! Már mutatjuk is a pohárkrémek receptjeit!
#1: Rákóczi túrós pohárkrém
Imádod a Rákóczi túróst? Akkor ezt a megbolondított receptet is imádni fogod, amihez ráadásul még csak a sütődet sem kell bekapcsolnod, ráadásul szupergyorsan elkészíthető, így akkor is megmenekültél, ha már úton vannak a vendégek! Amire szükséged lesz hozzá: 15 dkg zabkeksz, az elengedhetetlen 35 dkg tehéntúró, 0.5 kávéskanál vanília kivonat, 25 dkg mascarpone, 10 dkg porcukor, na és persze, ami nem maradhat ki, 15 dkg sárgabaracklekvár. Az elkészítés nagyon egyszerű, és tényleg nem időigényes, először is összetörjük a zabkekszet, vagy ledaráljuk aprítóban. Majd a túrót, a mascarponét, vaníliát és a porcukrot alaposan kikeverjük. Ha a kezdeti lépések megvannak, akkor előveszünk négy poharat, szórunk az aljára kekszmorzsát, teszünk rá a túrókrémből, majd kanalazunk rá a lekvárból, és ismét morzsa, túrókrém, a tetejére pár pötty lekvár és morzsa jöhet, és kész is. Tálalásig hűtőben tároljuk.
#2: Epres sajttorta pohárban
Sajttorta mániás vagy? Akkor ezért az egyszerű, de nagyszerű pohárkrém receptért odáig leszel! Hozzávalók: 4 db csokis zabkeksz, 15-20 dkg eper, fél narancs leve, 12,5 dkg krémsajt, 0,5 dl habtejszín, 3 púpos teáskanál nyírfa porcukor, fél vaníliarúd kikapart magjai. Elkészítése: a kekszet összetörjük, majd elosszuk a poharakban. A sajtkrémhez kézi habverővel összedolgozzuk a továbbihozzávalókat: a krémsajtot, a tejszínt, a porcukrot és a vaníliamagokat, majd a kapott krémet rákanalazzuk a kekszre. Az epret megmossuk, egyformán kis darabokra vágjuk, tálba tesszük, és ráfacsarjuk egy fél narancs levét, állni hagyjuk néhány órát, ha van erre idő, majd rárakjuk a pohárkrém tetejére.
#3: Zserbó pohárkrém
Egy másik igazán nagy klasszikus sütemény, amt nem lehet, nem szeretni. Ha te is imádod ezt a tradicionális magyar süteményt, akkor a zserbós pohárkrém receptet i imádni fogod! Ezekre lesz szükséged hozzá: 100 g háztartási keksz, 100 g dió, 1 evőkanál porcukor, 4 dl habtejszín, 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg cukor, 20 ml rum, és ami nélkül a zserbó nem zserbó, 300 g sárgabaracklekvár. Az elkészítése jóval egyszerűbb, és kevesebb időt vesz igénybe, mint a klasszikus zserbó esetében, de az íze ugyanolyan mennyei. Nézzük is hogyan kell elkészíteni! Először is a diót lepirítjuk szárazon, majd a keksszel és a porcukorral összedaráljuk. Érdemes egy kis diót meghagyni a díszítéshez a végére! Ezután a csokit vízgőz felett felolvasztjuk cukorral és rummal (ebből is hagyhatunk egy keveset a díszítéshez), majd a felvert tejszínhabhoz forgatjuk, amiből szintén hagyhatunk a díszítéshez. Ha ez kész, akkor már csak a pohárba rétegezés van hátra. Kezdjük, ahogyan már megszoktuk a kekszréteggel, majd jön egy kanál lekvár, utána pedig hab, és így tovább, majd a megmaradt alapanyagokkal dekoráljuk a tetejét, ha tettünk félre a készítés közben!
Jó étvágyat kívánunk a hűsítő pohárkrémekhez!