A karácsonyi mézeskalács recept minden évben előkerül. Ha szeretnél idén iagzán finom karácsonyi mézeskalácsot sütni akkor ezt a receptet vedd idén elő!
Honnan ered a karácsonyi mézeskalács?
Tudtad, hogy a méz a legősibb édesítőszer? Ezért is a mézeskalács számos nép évezredek óta ismert édessége. Az ókori piramisokban is találtak mézre és mézes édességekre utaló leleteket.
Régen a méz drágasága miatt csak ünnepi eseménykor került az asztalra mézeskalács. Sok osztrák és német városban nagy hagyománya van a mézeskalácsnak, ezért sokan onnan is eredeztetik.
Magyarországon a mézeskalács virágkora a 17-18. században volt. A búcsúkra, vásárokba egy árus 80 ezer mézeskalácsot is magával vitt akár. 1619 és 1713 között megalaukt több mézeskalácsos-céh alakult, Pozsonyban, Kassán és Debrecenben is. A 17 és 18. században ez kifejezetten kedvezett az ötvösöknek és más ipari munkásoknak, ugyanis az ő feladatukká vált, hogy a mézeskalácsnak formát készítsenek.
Mézeskalács sütés régen és napjainkban is egy művészeti nőtte ki magát. Karácsonyi vásárokon rengeteg féle mézeskalácsot késztenek a kézműves árusok, külböző formában, színekben, méretekben és gyönyörű díszítésekkel. Ezt a karácsonyi süteményt nem csak az íze miatt vásároljuk, hanem ajándékba is, amolyan vásárfia. :)
Ha te magad sütöd a mézeskalácsot és szeretnéd díszíteni, akkor a leghagyomásabb díszítés a porcukorból és tojásból készített máz. Ezekkel tudod szinte életre kelteni a mézeskalácsodat. Készíts mázat több kis adagból és tegyél bele ételfestéket. A többit a kreativitásodra bízzuk. Ha nem mázzal szeretnéd díszíteni akkor tehetsz rá mazsolát,mandulát,mogyorót,kandírozott vagy aszalt gyümölcsöket is.
Ha szeretnéd idén a legfinomabb mézeskaláccsal meglepni szeretteidet a következő oldalon megtalálod a legjobb karácsonyi mézeskalács receptet!