Közeledik az Anyák Napja és idén úgy döntöttem, hogy saját kezűleg készítem el Édesanyámnak és a Nagymamámnak az ajándékát, egy isteni epres piskóta formájában. Ez a torta nem csak jól néz ki, hanem elképesztően finom is. Ha te is hasonló meglepetésre gondoltál, vagy egyáltalán nincs ötleted a virágon és a bonbonon túl, akkor ezt a receptet mindenképp ajánlom a figyelmedbe!
Nem igazán szeretem a habos-babos süteményeket, inkább a puha piskótájú, finom krémmel megtöltött, gyümölcsös sütemények híve vagyok. A házilag elkészíthető Kinder tejszelet után, az Epres piskóta a nagy kedvencem, ezért úgy gondoltam idén ő lesz a befutó Anyák Napján, méghozzá nem is akárhogy! Tarts velem te is!
A piskóta formáját szív alakúra fogjuk elkészíteni és ezúttal nem vágjuk fel rétegekre, hanem kívülről adjuk hozzá a mennyei krémet.
Nem feltétlen kell alkalom ahhoz, hogy elkészítsük ezt a receptet, hiszen akár sütemény formájában is elkészíthetjük egy nagyobb tepsiben! Kezdő vagyok a konyhában, de biztosra mondhatom, hogy ezt a receptet lehetetlen elrontani!
Készen állsz a sütésre? Mutatom a hozzávalók listáját és a mennyei epres piskóta receptjét!
Hozzávalók a piskótához:
- 250 gramm finomliszt
- 1 teáskanál só
- 250 gramm cukor (barnacukorból 300 gramm is mehet)
- 220 gramm vaj
- 2 közepes méretű tojás
- 2 púpozott evőkanál kakaópor
- 1 evőkanál folyékony vörös ételszínezék (Én málnapiros színűt használtam.)
- 3-4 darab eper
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál almaecet
- 240 ml író
Hol kaphatok írót?
A boltokban a tejtermékek között keresd, a vajkészítés mellékterméke. A teljes kiőrlésű liszttel párosítva szokták általában felhasználni, de alapjáraton ez a nagy titok a lágy és puha piskótatészta elkészítésének. Őszintén szólva én nagyon ritkán találok a boltban, ezért rengeteg helyen olvastam utána, hogyan tudnám elkészíteni házilag.
Nálam a natúr joghurt citromlével egyáltalán nem jött be, viszont a magas zsírtartalmú tejszínnel tökéletesen működik.
Író elkészítése házilag
Magas zsírtartalmú tejszínhez (körülbelül 240 ml) csavarj körülbelül egy fél citrom levét, majd hagyd 20-25 percet állni. A felszíne kicsit a túróhoz hasonló lesz, kicsit besűrűsödik. A házilag készített írót azonnal fel kell használni, nem áll el a hűtőszekrényben.
Hozzávalók a krémhez és a habhoz:
- 500 gramm krémsajt (mascarpone)
- 1 kis doboz natúr joghurt
- 2 teáskanál vaníliaaroma
- 100 gramm szitált porcukor
- 1 evőkanál citromlé + ízlés szerint reszelt citromhéj
- 200 ml habtejszín