Mandulás-kókuszos lapok között vaníliás fehércsokis krém, kívülről kókuszbundával és egy kis raffaellos gyümölcsdekorral, mindezt szív alakban: kell ennél több a szerelmesek napjára? Nem kell hozzá nagy előkészület sem, így szinte bárki meg tudja csinálni!
Mi a valódi történet a Valentin-nap mögött?
A Valentin-nap nem mindig volt csupa rózsaszín köd és szív. A nap Szent Bálintról van elnevezve – de történetünk jóval azelőtt kezdődik, hogy ő megjelent volna. Az ünnep eredete a kereszténységet megelőző, pogány Lupercalia ókori ünnepére vezethető vissza. A modern Valentin-napi ünnephez hasonlóan a római fesztivált is február közepén ünnepelték, lakomázással és partnerkereséssel, bár tele volt agresszióval és brutalitással is, szóval nem éppen olyan volt a hangulata mint napjainkban…
Az elmélet szerint ahogy a rómaiak elfordultak pogány hitüktől és felvették a kereszténységet, az ünnep Szent Valentin tiszteletére vált. A Lupercaliát végül az 5. század végén tiltották be, pontosan akkor, amikor Gelasius pápa február 14-ét Szent Bálint-nappá nyilvánította.
Miért ünnepeljük ma a Valentin napot?
A Valentin-nap végül a romantikus szerelem ünnepévé változott, valószínűleg Geoffrey Chaucer romantikus angol költőnek köszönhetően. A The Times megjegyzi, hogy Jack B. Oruch , a Kansasi Egyetem néhai angol professzora erős érveket hozott fel amellett, hogy Chaucernek tulajdonítsa modern elképzeléseinket a Valentin-napról. Kutatásai során Oruch kijelentette, hogy nem volt jelentős írásos emlék, amely a romantikus hagyományt a Szent Valentin-naphoz kapcsolta volna egészen addig, amíg Chaucer meg nem írta 14. századi műveit, a "The Parlement of Foules" és a "The Complaint of Mars". William Shakespeare nevéhez fűződik az ünnep romantikus asszociációinak népszerűsítése is.
Valentin-napi szív alakú Raffaelo torta recept
Hozzávalók
◾️Tészta:
• 6 tojásfehérje
• 120g cukor
• 38g pirított darált mandula
• 112g kókuszreszelék
• 38g liszt
◾️Krém:
• 3dl tej
• 60g cukor
• 30g keményítő
• vanília
• 2toj.sárga
• 75g vaj
• 150g fehércsoki
• 100g mascarpone
◾️Bunda:
• kókuszreszelék
A tésztához kettéválasztjuk a tojásokat és a fehérjét kihabosítjuk a cukorral, hozzáöntjük a száraz hozzávalókat, elkeverjük, és habzsákba töltjük. Sütőpapírra 4db szív formát rajzoltam, kinyomjuk a masszát, elkenjük, és 180 fokon kb. 10 percig sütjük (vagy megsütjük ebben szív alakú formában). Hagyjuk kihűlni. A krémhez a cukrot, keményítőt, tojássárgákat csomómentesre keverjük egy kis tejjel. A többi tejet feltesszük a vaníliával főni. Hőkiegyenlítés után besűrítjük a krémet, majd félretesszük kihűlni. Töltés előtt rákeverünk egyet, beletesszük a puha vajat, kever, az olvasztott fehércsokit, kever, és ha ezzel is egynemű a végén a mascarponét. A lapokról lehúzzuk a sütőpapírt. Krémből félreteszünk a külsejéhez, majd elharmadoljuk azt, ami megmaradt. Betöltjük a tortát, krém zárása után kicsit hűtőbe tesszük. Ezután bundázhatjuk kókusszal, és kedvünk szerint díszíthetjük
◾️Tipp:
•A4-es méretű szív sablont rajzoltam
•sütheted lapként is, vagy egyben a piskótát, akkor szeletelni kell töltés előtt vagy szív alakú tortaformában
•krém kikeverésénél legyél türelmes és alapos
•kókusztejjel/tejszínnel még kókuszosabb
•extra kókusz aromát is rakhatsz a krémbe
•vanília lehet őrlemény, paszta, rúd, aroma
Forrás: Suga Paulina