notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Így tarts frissen a salátádat!

hirdetes

Így tartsd frissen a boltban vásárolt zacskós salátádat

NA

A zöldségfélék, mint a spenót, rukkola, jégsaláta és madársaláta a legsokoldalúbb zöldségek közé tartoznak. Számtalan ételben remekül helytállnak, a színes salátáktól a kiadós szendvicsekig és tele vannak alapvető tápanyagokkal, beleértve a C-vitamint és a kalciumot . Ha általában zacskós zöldeket vásárolsz, akkor valószínűleg volt már olyan szerencsétlen tapasztalatod, hogy néhány nappal a vásárlás után fonnyadt, nyálkás leveleket találtál a zacskóban. Annak érdekében, hogy megtudjuk, hogyan lehet a zacskóba csomagolt zöld leveleket elég sokáig frissen tartani ahhoz, hogy a tányérig is eljussanak élelmiszeripari szakemberek tippjeit hoztuk el. 

Saláta frissen tartása

A zacskós salátalevelek tárolásának helyes módja

A zöld leveles zöldségekre fajtától függetlenül ugyanazok az általános tárolási szabályok érvényesek. Az optimális megközelítés azelőtt kezdődik, hogy még hazaérnél a szupermarketből: ha a zöldségeket egy hűtőtáskában hozod haza már sokat számít, ellenkező esetben a zöldségcsomag környezeti hőmérsékletnek lesz kitéve, mielőtt a hűtőszekrénybe kerül, ami növeli a páralecsapódás (nedvesség) kockázatát. Ez lerövidítheti a salátalevelek eltarthatóságát, mivel a nedvesség elősegíti a gyors romlást.
Otthon tedd a bontatlan zacskó leveles zöldet egyenesen a hűtőszekrénybe, majd győződj meg, valóban elég hideg van- e a hűtődben.
A salátalevelek zacskójának kinyitása után továbbra is minimalizálni kell a páralecsapódást a zacskóban, ezért helyezz egy tiszta papírtörlőt a zacskóba, és zárd le egy csipesszel. A papírtörlő segít felszívni a tárolás során keletkező páralecsapódást.

hirdetes

Mi a helyzet a dobozos salátalevelekkel?

Alkalmazd a fent leírt módszereket. Mindkét esetben a legjobb hely a leveles zöldek tárolására a hűtőszekrényben direkt zöldségek számára kialakított fiókban van. A hűtőszekrénynek ez a része fenntartja a magas páratartalmat, és segít a zöld leveleknek frissen maradni.

A leveles zöldek megromlásának jelei

A salátalevelek esetében a romlás gyakori jelei közé tartozik a nyálkás fonnyadás, a kellemetlen szag vagy a szín megváltozása. Meg kell nézni a zacskó alját is, mert először ott fordulhat elő romlás. Leginkább amiatt, hogy a megromlott levelek elszíneződött folyadékot termelnek, amely gyakran felhalmozódik a zacskó alján.

hirdetes

Vásárolj egész fejes salátát és zöldeket a hosszabb eltarthatóság érdekében

Ha azt szeretnéd, hogy a salátalevelek hosszabb ideig kitartsanak, fontold meg, hogy egész fejeket vagy válassz a zacskós zöldek helyett. A termékek vágása vagy aprítása megváltoztatja a levél biokémiáját , ami a szöveteket sebezhetővé teszi a bakteriális szennyeződésekkel szemben. Pontosabban, a szövetekben lévő sejtek felszabadítják tartalmukat, amely táplálékul szolgál a romló mikroorganizmusok számára. Mivel a zacskókban és dobozokban lévő leveleket gyakran előre vágják, általában rövidebb ideig bírják (3-4 nap) mint az egész fejek (1-2 hét).  Arról nem is beszélve, hogy az egész vágatlan zöldségek általában olcsóbbak, így a pénztárcánk is jobban fog ennek örülni. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Hóember

Hóembert már lehet készíteni akár zokniból (elkészítését itt találod), akár műanyag... Tovább

Párnafa

Nem egy olcsó mulatság egy szép, jó minőségű teraszburkolat, ezért jogosan várhatjuk el,... Tovább

Tovább a lexikonra
Egészséges életmód