A zöldségfélék, mint a spenót, rukkola, jégsaláta és madársaláta a legsokoldalúbb zöldségek közé tartoznak. Számtalan ételben remekül helytállnak, a színes salátáktól a kiadós szendvicsekig és tele vannak alapvető tápanyagokkal, beleértve a C-vitamint és a kalciumot . Ha általában zacskós zöldeket vásárolsz, akkor valószínűleg volt már olyan szerencsétlen tapasztalatod, hogy néhány nappal a vásárlás után fonnyadt, nyálkás leveleket találtál a zacskóban. Annak érdekében, hogy megtudjuk, hogyan lehet a zacskóba csomagolt zöld leveleket elég sokáig frissen tartani ahhoz, hogy a tányérig is eljussanak élelmiszeripari szakemberek tippjeit hoztuk el.
A zacskós salátalevelek tárolásának helyes módja
A zöld leveles zöldségekre fajtától függetlenül ugyanazok az általános tárolási szabályok érvényesek. Az optimális megközelítés azelőtt kezdődik, hogy még hazaérnél a szupermarketből: ha a zöldségeket egy hűtőtáskában hozod haza már sokat számít, ellenkező esetben a zöldségcsomag környezeti hőmérsékletnek lesz kitéve, mielőtt a hűtőszekrénybe kerül, ami növeli a páralecsapódás (nedvesség) kockázatát. Ez lerövidítheti a salátalevelek eltarthatóságát, mivel a nedvesség elősegíti a gyors romlást.
Otthon tedd a bontatlan zacskó leveles zöldet egyenesen a hűtőszekrénybe, majd győződj meg, valóban elég hideg van- e a hűtődben.
A salátalevelek zacskójának kinyitása után továbbra is minimalizálni kell a páralecsapódást a zacskóban, ezért helyezz egy tiszta papírtörlőt a zacskóba, és zárd le egy csipesszel. A papírtörlő segít felszívni a tárolás során keletkező páralecsapódást.
Mi a helyzet a dobozos salátalevelekkel?
Alkalmazd a fent leírt módszereket. Mindkét esetben a legjobb hely a leveles zöldek tárolására a hűtőszekrényben direkt zöldségek számára kialakított fiókban van. A hűtőszekrénynek ez a része fenntartja a magas páratartalmat, és segít a zöld leveleknek frissen maradni.
A leveles zöldek megromlásának jelei
A salátalevelek esetében a romlás gyakori jelei közé tartozik a nyálkás fonnyadás, a kellemetlen szag vagy a szín megváltozása. Meg kell nézni a zacskó alját is, mert először ott fordulhat elő romlás. Leginkább amiatt, hogy a megromlott levelek elszíneződött folyadékot termelnek, amely gyakran felhalmozódik a zacskó alján.
Vásárolj egész fejes salátát és zöldeket a hosszabb eltarthatóság érdekében
Ha azt szeretnéd, hogy a salátalevelek hosszabb ideig kitartsanak, fontold meg, hogy egész fejeket vagy válassz a zacskós zöldek helyett. A termékek vágása vagy aprítása megváltoztatja a levél biokémiáját , ami a szöveteket sebezhetővé teszi a bakteriális szennyeződésekkel szemben. Pontosabban, a szövetekben lévő sejtek felszabadítják tartalmukat, amely táplálékul szolgál a romló mikroorganizmusok számára. Mivel a zacskókban és dobozokban lévő leveleket gyakran előre vágják, általában rövidebb ideig bírják (3-4 nap) mint az egész fejek (1-2 hét). Arról nem is beszélve, hogy az egész vágatlan zöldségek általában olcsóbbak, így a pénztárcánk is jobban fog ennek örülni.