A tészta egy nagyon egyszerű, légies, sós kelt tészta, amit sokféleképpen formázhatunk és tölthetünk: bármilyen sajt, szalámi, sonka, gomba, főtt tojás, pesto, vagy éppen fűszerekkel ízesített paradicsomos/tejfölös krém, tényleg, csak a képzelet szab határt!
Nálam most a sima uzsonnasonka mellett cheddar és trappista sajt került bele. Elképesztően finom, kiadós péksütemény!
Sonkás-sajtos csiga
Hozzávalók
* 50 dkg Liszt
* 3 dl langyos tej
* 2 tojássárgája
* 8 dkg olvasztott vaj
* 1 tk só
* 1 tk cukor
* 25 gramm friss élesztő
* 25 dkg sonka
* 30 dkg sajt
* 1 tojás a lekenéshez
Az élesztőt a langyos tejjel és a teáskanál cukorral feloldjuk, kis időre félretesszük.
Tegyük nagy tálba a többi hozzávalót, végül a cukros, élesztős tejet. Kézzel, vagy gép segítségével gyúrjuk át, majd dagasszuk sima, fényes tésztává. Lefedve, meleg helyen kelesszük kb egy órán keresztül.
Ez idő alatt reszeljük le a sajtot, vágjuk a sonkát apró kockákra, majd keverjük össze a kettőt.
a megkelt tésztát gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki. (Kb 50x40 cm méretű lapra)
oszlassuk el rajta a tölteléket. csavarjuk fel, majd vágjuk 3 ujjnyi vastag szeletekre (én cérnával szoktam, úgy nem sérülnek a rétegek). - 9 db nagy csiga lett!
Sütőpapírral borított tepsibe teszem a szeleteket, majd még 20 percig kelesztem meleg helyen. Lekenem egy felvert tojással. Végül 170 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöm.
Forrás: Bebepiskóta
Ha viszont egy picit alakbarátabb receptre vágysz, akkor ez lesz a te recepted!
Teljes kiőrlésű pizzás csiga
Hozzávalók
A tésztához
- 350 g teljes kiőrlésű liszt
- 50 g finomliszt
- 220 - 250 ml langyos tej
- 12 g élesztő
- 1 tk só
- 20 g étolaj
- 30 g puha vaj
- 1 db tojás
A töltelékhez:
- 2 ek olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 100 g sűrített paradicsom
- 1 tk oregánó
- 100 ml víz
- 30 g parmezán
- 100 g gouda sajt
A teljes kiőrlésű pizzás csiga tésztájának hozzávalóit alaposan kidagasztjuk, és lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Amíg kel a tészta, megcsináljuk a szószt: az olajon egy serpenyőben megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, majd lepirítjuk a sűrített paradicsommal. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk oregánóval, majd felöntjük a vízzel. Ha felforrt, elzárjuk, és belereszeljük a parmezánt. A gouda sajtot is lereszeljük.
A tésztát enyhén lisztezett deszkán 30 x 40 cm-es téglalapra nyújtjuk, lekenjük a szósszal, megszórjuk a gouda felével, és feltekerjük. 2 ujjnyi vastag csigákat vágunk belőle, majd a tepsibe rakjuk. Lefedjük, hagyjuk 30 percet kelni, majd megszórjuk a maradék sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Forrás: Street Kitchen