Múltkor mutattunk nektek édes ehető ajándékokat, de most a sós ételek kedvelői számára jöjjenek az igazi ínyencségek: lilahagymalekvár vörösborral, bacon jam áfonyával és az isteni fokhagymás kenőcs. Nagyon egyszerű elkészíteni, csodásan mutat és bárki örülne neki!
Felhasználhatod:
•előétel mellé
•falatkára
•mártogatósnak
•reggeli mellé (tojáshoz)
•húshoz
•pácba (fokhagyma)
•fűszervajhoz, bagettre
•sajtokhoz
Hozzávalók és elkészítés
Fokhagymakrém:
• 6 fej fokhagyma
• 2 evőkanál olaj
A fokhagymát megskalpoljuk, alufóliába csomagoljuk és 180 fokon egy órát sütjük. Kinyomkodjuk a gerezdeket és turmixoljuk.
Bacon jam:
• 1 fej vöröshagyma
• 100 g áfonya
• 100 g cukor
A hagymát a baconnel lepirítjuk, hozzáadjuk az áfonyát, cukrot és megfőzzük. Turmixoljuk, és mehet üvegbe.
Lilahagymalekvár:
• 100 g cukor
• 4 fej lilahagyma
• 1-1,5dl bor
A cukrot karamellizáljuk, rádobjuk a hagymát. Ha pirult, felöntjük a borral és befőzzük.
Infók, tippek
• Az üvegcséim 212ml-ek, mezőgazdasági boltban vettem pár száz forintért.
• A gyümölcs elhagyható a bacon jam-ből.
• A hagymalekvár turmixolható vagy keményítővel sűríthető.
• A hűtőben 1 hetet tuti eláll, nálunk csak 2-3 napig húzzák, így nem tudom, meddig lenne jó.
Forrás: Suga Paulina