A karácsonyi lakomák után az ember már nem szívesen fogyaszt hatalmas adag főtt ételeket szilveszter estéjén, jobban szeretjük ilyenkor az egyszerű, gyors de finom falatkákat, amiket hamar el tudunk készíteni. Most ilyen recepteket gyűjtöttünk össze nektek!
Sajtos-fokhagymás ropogós
Hozzávalók (40-50 darabhoz)
- 1 csomag bolti pizzatészta (400 g)
- 3 gerezd fokhagyma
- 40 ml olívaolaj
- só, bors
- 150 g sajt
- ½ csokor petrezselyem
Az elkészítésébe akár a gyerekek is besegíthetnek, hiszen tényleg nagyon hamar megvan, mindenféle macera nélkül. A sajtos-fokhagymás ropogóshoz először kitekerjük a pizzatésztát. A fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük, majd összekeverjük az olívaolajjal, adunk hozzá egy kevés sót és borsot, majd lekenjük vele a pizzatészta tetejét. A sajtot kis lyukú reszelőn lereszeljük, és egyenletesen eloszlatjuk a fokhagymás tészta tetején, majd az egészet megszórjuk az időközben apróra vágott petrezselyemzölddel. 3×3 cm-es négyzeteket vágunk belőle, majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 14-16 perc alatt aranybarnára és ropogósra sütjük őket. Egy adag tejföllel, bármilyen mártogatóssal, és persze önmagában is nagyon finom.
Háromsajtos csavart
Hozzávalók (8 darabhoz)
- 40 g puha vaj
- 1 tk fokhagymapor
- só, bors
- 150 g gouda sajt
- 30 g parmezán
- 30 g füstölt sajt
- 1 db tojás a lekenéshez
A háromsajtos csavarthoz a vajban elkeverjük a fokhagymaport, a sót és a borsot, a sajtokat pedig lereszeljük. Az egyik leveles tésztát kiterítjük, megkenjük a fűszeres vajjal, megszórjuk a parmezánnal, a füstölt sajttal és a gouda felével, majd rárakjuk a másik tésztalapot. Jól lenyomkodjuk, 8 egyenlő részre vágjuk, megcsavarjuk őket, és egy tepsire rakjuk. Lekenjük a felvert tojással, megszórjuk a maradék goudával, és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Kolbászkrémes tekercsek
Hozzávalók (24 darabhoz)
- 1 csomag élesztős leveles tészta (400 g-os kiszerelés)
- 150 g lángolt kolbász
- 1 ek mustár
- ½ csokor snidling
- 1 db tojássárgája
- 1 ek habtejszín
- 2 ek. szezámmag
A kolbászkrémes tekercsek elkészítéséhez a tésztát kitekerjük, és hosszában 3 részre vágjuk. A kolbászról, ha tudjuk, lehúzzuk a „héját”, kisebb darabokra vágjuk és egy aprítóba rakjuk a mustár és az apróra vágott snidling társaságában, majd alaposan lezúzzuk. A kolbászkrémet 3 részre osztjuk, és hosszában a három tésztasáv alsó felére kanalazzuk. Feltekerjük mindhárom tésztadarabot, majd mindegyiket 8 részre vágjuk, így megkapjuk a kis kolbásztekercseket. Ezeket sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, lekenjük a tetejüket a tejszínnel elkevert tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal és 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk 18-20 percre, amíg szép aranybarnára sülnek.
Pizzás csiga
- 1 csomag leveles tészta
- 400 gr aprított paradicsom
- 1 tk. oregánó
- 1 tk. bazsalikom
- fél tk. cukor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk. keményítő
- 2 tk. víz
- sajt
A paradicsomkonzervet leszűrjük és a fokhagymával, sóval, cukorral és fűszerekkel leturmixoljuk. A tűzhelyen felforraljuk és a vízzel elkevert keményítővel besűrítjük és kihűtjük. A levelestésztát megkenjük ezzel a finom pizzakrémmel, ízlés szerint rakhatunk rá feltéteket is, mehet a reszelt sajt és felcsavarjuk. Sütőpapírozott tepsire rakjuk a felszeletelt karikákaakt, tojással lekenjük és 180 fokos sütőben 12-15 percig készre sütjük.
Forrás: Street Kitchen