Szárítás, szárítás, és aszalás
A gyümölcsök, zöldségek, fűszernövények és fűszerek szárítása egyszerű eljárás, amely nem igényel különleges felszerelést. Használhatsz sütőt, hogy felgyorsítsd a dolgokat, vagy dehidratálót, ha igazán szakértő háztartásbeli vagy. Ezzel az eljárással aszalt gyümölcsök, diófélék, száraz húsok, sőt még pattogatott kukorica is készíthető. Az élelmiszerek megromlásának elkerülése érdekében ügyeljen arra, hogy a levegő megfelelően szellőzzön, és a gyümölcsök és zöldségek teljesen érettek és betegségektől mentesek legyenek.
Fagyasztás
Az emberek gyakran megdöbbennek a fagyasztható élelmiszerek széles skáláján, beleértve olyan finomságokat is, amelyekre soha nem gondoltak volna. Végül, de nem utolsósorban a fagyasztás kiváló stratégia a pazarlás megelőzésére és az élelmiszerek hatékony tárolására. A fűszernövényektől és a kenyértől kezdve a paradicsomszószon, a húson, a tésztán, a levesen és a tejen át szinte mindent le lehet fagyasztani, hogy meghosszabbítsuk az eltarthatósági idejét. Ez igaz a zöldségek többségére is. A legjobb megközelítés a tápanyagok, a szín, a textúra és az íz megőrzéséhez, ha a szedés után minél hamarabb előfőzzük és lefagyasztjuk őket. A legtöbb zöldség 8-12 hétig eláll a fagyasztóban, ha nem dolgozzák fel tovább.
+Ilyen gyümölcsöket, ételeket érdemes spájzolni
1. Diófélék és magvak
Igen, valóban érdemes és el is áll a spájzban egy ideig, azonban fél évnél tovább nem érdemes tovább tartani, mert megromlik.
2. Szárított gyümölcsök
Egy lezáratlan zacskó 3-6 hónapig, míg a szárított gyümölcsök akár egy évig is elállnak, ha 3-4 fokon tárolod őket.
3. Bor (vörösbor)
Ezt az italt 13 Celsius-fokos hőmérsékleten kell fogyasztani. A vörösbort legjobban hűtött állapotban tálaljuk, ezért tartsuk a hűtőben, és fél órával a tálalás előtt vegyük ki.
4. Érett avokádó
A konyhapulton csak néhány napot bír ki, de kissé hűvösebb helyen tárolva akár tíz napig is eláll.
5. Érett banán
A banánnal is így van; spórolhatsz, ha néhány napig a hűtőben tárolod, így meghosszabbíthatod az eltarthatóságát. A héja kívülről kicsit barnább lesz, de a belseje ugyanolyan friss.
6. Kukorica
Ideális, ha vásárlás után azonnal megfőzöd, de ha nincs erre lehetőséged, tedd egy zacskóba, és tárold a hűtőben, hogy megőrizze édességét.