Bár kevés csábítóbb dolog létezik, mint a végtelen mennyiségű étel, mégsem szabad, hogy a bőség zavara elvegye a józan eszünket. Íme 10 dolog a svédasztalról, amit messzire kerülj el, ha jót akarsz magadnak!
Ki ne lenne oda a svédasztal nyújtotta óriási kínálatért és az ízek sokaságáért? Természetesen mindannyian nehezen tudjuk visszafogni magunkat ilyen helyzetben, de nem árt azonban néhány apró részletre odafigyelni.
Következzen 10 dolog, amit feltétlenül hagyjunk ki a megkóstolandók listájáról, ha büféasztal környékén járunk!
1.Majonézes saláták
Köztudott, hogy a majonézes alapú ételek rendkívül hamar megromolnak, ha nem megfelelően vannak tárolva. Már néhány óra elteltével megváltozhat a minőségük annyira, hogy az ételmérgezés is felmerüljön. Mindenképp legyünk elővigyázatosak fogyasztásukkor!
2. Krémes ételek
Akár a krémes mártásokra vagy a krémlevesekre is gondolhatunk, a rossz hír azonban, hogy ezek az ételek nagyon sok zsírt és koleszterint tartalmaznak, amik nagyon egészségtelenek.
3.Tonhal
Bár mindenféle tengeri élőlényből készült ételnél oda kell figyelnünk, a tonhal különösen kényes. Ennek a halfajtának ugyanis nagyon alacsony hőmérsékletre van szüksége a megfelelő állapot megtartásához. Fogyasztás előtt ellenőrizzük a tárolását/szervírozását!
4. Csírafélék
Manapság igen kedvelt hozzávalónak számítanak, azonban annak ellenére, hogy vitaminban gazdagok, ha nem frissen fogyasztjuk könnyen megjárhatjuk velük. Tárolás közben ugyanis a nedves környezet miatt nagyon sok bacilusnak és kórokozónak nyújthat otthont.
5. Evőeszköz; Szedő/Merőkanál stb.
Bár természetesen ezeket nem fogyasztjuk el, fontos megvizsgálni őket használat előtt. Sajnos a higiéniáról nem mindenki vélekedik ugyanúgy, így kétszer gondold meg, hogyan és mivel szedsz magadnak az ételekből!
6. Édes üdítők
Sajnos rengeteg cukrot és szinezéket tartalmaznak, így nagyon egészségtelenek.
7. Sushi
Mivel ez az étel rengeteg nyers, és romlékony alapanyagból készül, sajnos még a legnevesebb helyeken is tönkreteheti az esténket. A szakértők óvatosságra kérnek mindenkit.
8. Tüsszentés
Bár a legtöbben az ételektől a lehető legmesszebb húzódunk ilyen kellemetlen esetben, sajnos ez nem mindig sikerülhet. Általában rendelkeznek védőüveggel az elkészült ételek, ez sem védheti meg őket minden, levegőbe jutott kórokozótól. Nem is beszélve a tárólók sokszor nem megfelelő tisztántartásáról.
9. Salátaöntet
Jobban járunk az olaj alapú dresszingekkel, mint a majonézes salátákhoz hasonló vagy tejes alapú öntetekkel.
10. Sültek
Az olajban sült húsok elkerülhetetlenek ilyenkor, azonban időszűkében nem biztos, hogy minden szeletet megfelelően átsütnek a szakácsok, nem is beszélve az olaj túlzó mennyiségéről.