Ha nem vagy profi szakács, aki hatalmas rutinnal rendelkezik és mindent villámgyorsan csinál, biztosan neked is meggyűlt már a bajod azzal, hogy ha sok dolgot kell apróra szeletelni, aprítani, az mennyi időt vesz igénybe… Összegyűjtöttük a legjobb trükköket, amivel gyorsan és könnyedén szeletelhetsz!
Aprítókéssel a kevésbé rutinosaknak!
A gyakorlott szakácsok szinte másodpercek alatt aprítanak fel bármit, ami a kezük ügyébe kerül. A hétköznapi ember számára ez már nem is aprítás, sokkal inkább darálásnak tűnik, és hát valljuk be, nem feltétlen tudjuk utánuk csinálni ezt a trükköt – vagy ha meg is próbáljuk, tuti balesetbe fullad.
Ha Te is gyakran küzdesz ezzel a problémával, a megoldás az aprítókés!
Szerezz be egy kimondottan erre való, fűszer aprítókést a hozzá illő, bemélyedésekkel ellátott deszkával!
Szeletelés madzaggal
A másik nagy rutint – és tökéletes késkészletet – igényelő feladat az a különböző piskóták, péksütemények és puha sajtok szeletelése.
Ha szoktál süteményt készíteni, biztosan neked is ismerős az az állapot, mikor a piskóta apró morzsákra szétesve fekszik a szeletelés után… Pedig a megoldás nagyon egyszerá:
A viaszolt pamutzsinór, vagy akár az ízesítetlen fogselyem kiválóan alkalmas a piskóták, sajtok, puha sütemények felszeletelésére!
A zsinórt helyezd a pontra, ahol el szeretnéd vágni a süteményt, és a két végét feszítsd meg, és vágd el vele a piskótát. Ez nagyon jó tipp lehet akár gyermekek számára is, akiknél még félő, hogy elvágják a kezüket.
Ollóval gyorsan, és biztonságosan!
A konyhában sem csak késsel lehet ám vágni, hanem itt is nagyszerű szolgálatot tehet az olló. Ezzel ugyanis sokkal gyorsabban lehet például metélőhagymát, zöldbabot vágni, de akár a sonkát is gyönyörű vékony csíkokra szelheted, és a húsról is eltávolíthatod ezzel a technikával a zsírosabb részeket.
Nem csak sokkal gyorsabb és egyszerűbb ollóval szeletelni, de a legtöbb esetben így a vágódeszka is tiszta marad, és a mosogatás is könnyebb így :)
Tojásszeletelő más feladatokhoz is!
Nagyon sok háztartásban található otthon tojásszeletelő. Ez a praktikus kis tárgy azonban nem feltétlen csak a tojások aprítására alkalmas, de más területen is bevethetjük tudását!
Saláta készítéskor mindenképp vedd elő ezt a szerkezetet, hiszen minden puhább zöldség, gyümölcs felaprításához tökéletes. Akár paradicsomot, akár főtt krumplit, de még megpucolt gombát is szeletelhet vele, nem is beszélve a kiviről és a banánról!