A szódabikarbóna egy olyan anyag, amire azt lehet mondani, hogy bármire jó! Egy színtelen, szagtalan por, viszont a hatása lenyűgöző! De ne a háztartásban várj tőle csodát – nem jobb a többi tisztítószernél, viszont a pénztárcádat megkíméli.
A szódabikarbóna a háztartás gyöngyszeme. Ha jól megfigyeljük nagyanyáink szokásait a konyhában, akkor látni fogjuk, hogy előszeretettel használják a szódabikarbónát a konyhában, a takarításnál, sőt, néha még emésztési panaszaikat is enyhíti.
A szódabikarbóna mindenre jó, ahol baktériumok keletkeznek: vagyis takarításra. Fertőtlenítő hatású, ezért tisztíthatjuk vele például akár a mikrót is, vagy a konyhapultot.
A fésűk és az egyéb, kisebb tárgyak tisztítása egy bosszantó, pepecselős feladat. Viszont erre is létezik egy jó megoldás: engedjük tele a csapot vízzel, tegyünk bele 8 evőkanál szódabikarbónát, majd a tisztítani kívánt tárgyakat és hagyjuk állni egész este. Másnap reggel érdemes leöblíteni őket.
Ha egy csipetnyi szódabikarbónát is keverünk a tejszínhabhoz, akkor keményebb állaga lesz.
Ha zöldséget főzünk és egy csipetnyi szódabikarbónát szórunk a vízbe, a zöldségek színe megőrzi élénkségét. Az étel sokkal szebb lesz így tálalva!
Ha nem szeretnénk, hogy a kemény víztől kiszáradjon a bőrünk, akkor a fürdőnkbe tegyünk 10 deka szódabikarbónát.
A legutálatosabb dolog a világon, amikor a maradék étel beleszárad a lábasba. Ilyenkor öntsünk forró vizet az edénybe, keverjünk bele egy evőkanál szódabikarbónát és garantáltan könnyebb lesz a dolgunk!
A szódabikarbóna minden kellemetlen szaggal szemben helytáll! Elég kellemetlen érzés, amikor beleizzad a cipőbe a lábunk. Viszont ha szórunk egy kis szódabikarbónát a lábbelibe és éjszakára benne hagyjuk, segíteni fog!
A szódabikarbónát nemcsak háztartási célokra használhatjuk, hanem más módon is megkönnyíthetjük vele mindennapi életünket. Például gyomorégés ellen kiváló – már az is sokat segít, ha egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk az ételekbe, mert így is jó hatással van az emésztésre.
Az ételekkel telepakolt hűtőszekrényekben történhet olyan baleset, hogy megromlik benne egy étel és akkor nem épp kellemes szagot áraszt a hűtő. Viszont ha szódabikarbónával tisztítjuk meg a hűtőszekrényt, az nemcsak fertőtlenít, hanem el is nyeli a kellemetlen szagokat!