Szeretnél egészségesen étkezni? Mostani cikkünkben elmondjuk mi az a 4 alapanyag, amikkel megéri dolgoznod – arról nem is beszélve, hogy ezek a különlegességek hazai élelmiszerek, mégis ritkán hallani róluk.
Valamilyen okból kifolyólag az a tévhit terjedt el, hogy az egészséges ételek nem csak furán néznek ki, de az ízük sem mindig kellemes – most ezt meg fogjuk cáfolni, ugyanis ezek a jó minőségű hazai zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, gabonafélék méltán viselhetnék a szuperétel elnevezést, ugyanis mindnek van valamilyen előnye a táplálkozástudomány szerint. De mikre is gondolunk?
Lenmag
A legmag elsősorba élelmiszerrost-tartalma miatt kiemelkedő – ez megtalálható mind magként mind magtöretként: mindkettő tökéletes rostforrás. Mindemellett, amennyiben apróra van őrölve, esetleg olaj formájában fogyasztjuk őket, zsírsavtartalmuk is képes érvényesülni. Az utóbbi tehát kiváló omega-3-zsírsavforrás is – jelentős szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében nem csak zsírsavtartalma miatt, de gátolja a koleszterin termelődését is.
Egészségügyi előnyei kapcsán még arról lehet beszélni, hogy alkotórészei képesek a vércukorszintet és a vérnyomást is csökkenteni, segítenek megelőzni a metabolikus szindrómát. Támogatják a gyulladásellenes folyamatokat, melyek az oxidatív stressz következtében alakulhatnak ki.
Csakúgy, mint a legtöbb növényben, benne is megtalálhatóak antinutriens anyagok – egyáltalán nem javasolt túlzott fogyasztása. Mindenképpen hőtől és fénytől védve tárold, valamint magát a lenmagot, meg a lenmagolajat érdemes vegyítve étrendedbe helyezni- viszont mindet csak kisebb mértékben. A túlzott fogyasztása elsősorban a vegán étrendet követők körében gyakori.
Pisztráng
Elsősorban omeg-3-zsírsavai miatt jelentős szervezetünk számára – hiszen ennek számtalan pozitív tulajdonságát ismerjük. Mivel hazai alapanyagokról beszélünk, így vele kapcsolatban a pisztrángokat érdemes kiemelni.