Cékla
A rostokban gazdag élelmiszerek a céklával (2,55 mg / 100 g) fognak folytatódni, ugyanis ez a gyökérzöldség is bővelkedik bennük. Ez az emésztőrendszerünknek lesz hasznos. Csakúgy, mint a spenót, a céklának is antioxidáns hatása van béta-karotintartalma végett.
Vízitorma
Levesben, salátákban, krémként… Ez a zöldség rendkívül változatos módon elkészíthető és fogyasztható. A vízitorma gazdag C-, B9 és K1-vitaminban. Az utolsó pedig elősegíti a véralvadást. Emellett béta-karotintartalma is jelentős, így szintén erős antioxidáns hatásáról ismert.
Uborka
Ez a frissítő zöldség, melyet gyakran fogyasztunk salátákban, esetleg csak magában, nyersen elrágcsálva, tele van számunkra egészségügyi előnyökkel. Az uborka főleg vízből áll (96 g / 100 g), ezért ideális diétákba, hiszen szinte nullkalóriás zöldségnek számít, mindössze 15 kcal található 100 grammban.
Mángold
Készülhet belőle sütemény, fogyaszthatjuk salátákban – a mángold rendkívül egészséges mégis szinte alig ismerik. Számos előnye közé tartozik, hogy rendkívül gazdag B9-vitaminban, ásványi anyagokban, különösen káliumban.
Borsó
Tavasszal már megjelennek a borsók a szupermarketek polcain, aminek sokunk örül. Ez az élelmiszer nagy rosttartalommal bír (5,5 g / 100 g), de ugyanakkor K1-, C-, illetve B9-vitaminban is gazdag.
Mit érdemes még fogyasztanunk?
Spárga
Fehér, zöld esetleg rózsaszínes… A spárgának is rendkívül sok jótékony hatása van szervezetünk számára. Rosttartalma (2,15 gramm / 100 gramm) felettébb magas, de ez a zöldség emellett olyan fontos dolgokat is tartogat számunka, mint a B9-vitamin, amin segíti a vörösvérsejtek képződését, illetve hozzájárul az idegrendszer és az immunrendszer megfelelő működéséhez.
Articsóka
Az articsóka segít csökkenteni a szomjúságérzetünket, ugyanis tele van vízzel (84,9 gramm / 100 gramm). A spárgához hasonlóan ez a növény is gazdag B9-vitaminban, de ezen túl még olyan fontos áványi anyagokat tartalmaz nagy mértékben, mint a kálium, magnézium és nátrium. Magas rosttartalma (5,4 gramm / 100 gramm) végett segíti az emésztőrendszerünk működését.
Te szereted a zöldségeket?