A Télapó süteménye igazi ínyencség, amely különösen jól fog esni a karácsonyfa alatti ajándékok kibontása közben, de az év bármelyik időszakában érdemes elkészíteni, amikor csak megkívánjuk!
Először is készítünk egy lágy masszát a tésztának és utána jöhet az öntet!
A tészta hozzávalói:
• 2 csésze liszt (1 csésze= kb. 200 ml) + 2 evőkanál
• 1 teáskanál sütőpor
• 1 csipet só
• 200 g vaj
• 1 csésze cukor
• 1 evőkanál vanília esszencia (vagy vanília aroma/rúd/vaníliás cukor)
• reszelt narancshéj
• 4 db. tojás
• 150 g joghurt
• 3 evőkanál tej
• 100 g fekete mazsola és 100 g fehér mazsola
• 100 g őrölt dióbél
• 200 g szezámmag
• egy marék darabolt mandula
Az öntet hozzávalói:
• 100 g tejszín
• 5 evőkanál cukor
• vaníliakivonat
Hogyan készítsük el?
1. Vajazzuk ki a sütőformánkat és vékonyan hintsük meg a 2 ek. liszttel.
2. Keverjük össze a lisztet, sütőport és a sót, majd szitáljuk át. Utána tegyük bele a mazsolákat, a magvakat és alaposan keverjük össze.
3. Miután a vaj elérte a szobahőmérsékletet keverjük össze a cukorral, amíg egyenletes krém nem lesz belőle.
4. Adjuk hozzá a narancshéjat, a vaníliát, és egyenként a tojásokat is.
5. Keverjük össze a joghurtot és a tejet.
6. Keverjük össze a joghurtos elegyünket a vajas krémmel, majd adjuk hozzá a száraz keverékünket is. Öntsük bele a tésztánkat a sütőformába! Miután megsült hagyjuk kihűlni és csak utána szedjük ki a formából. Sütési idő: 40-45 perc.
Az öntetnek érdemes csak a tészta elkészülése után nekiállni, mivel rögtön rá kell majd tennünk a frissen sült süteményre. Öntsük a tejszínt, a cukrot és a sót egy lábasba és kezdjük el melegíteni. Kevergessük, amíg a cukor teljesen el nem olvad, majd adjuk hozzá a vanília kivonatot. Ezután még kb. 10 percig főzzük az öntetet, hogy elkezdjen karamellizálódni a cukor. Amikor már a színe is hasonlít a karamelléhez elkészült az öntet, ráönthetjük a süteményre. Ne várjunk míg kihűl a krém, azonnal vágjuk is fel! A karamellás öntet helyett nyugodtan rakhatunk a tésztára csokoládéöntetet is, vagy fogyaszthatjuk akár magában is!