Milyen a számomra tökéletes recept? Gyors, diétás, olcsó és kiválóan variálható. Nos, ez a teljes kiőrlésű muffin minden elvárásomnak megfelel, egyszerűen fantasztikus, igazi „Jolly Joker” recept. Ezt annak ellenére is bátran állíthatom, hogy ezidáig csak egyszer készítettem el!
Pékek és szakácsok lettünk
A pékek és szakácsok országa lettünk. :) Kitartóan kreatívkodunk a konyhában, mióta a négy fal közé kerültünk. Magamon is észreveszem, milyen szívesen sütök-főzök mostanság egy átlagos délutánon is, pedig én korábban is rengeteget dolgoztam home office-ban, így számomra nem teljesen ismeretlen a helyzet. Érdekes, hogy ebben az időben több időt csak hétvégente szerettem a konyhában tölteni.
Az elmúlt időszakban azonban kitartóan gyűjtögetem, screenshotolgatom az ígéretesnek tűnő recepteket, amikbe időről időre belebotlok az interneten, legyen az blog, vagy egy közösségi média felület. A következő élelmiszer rendelésünkben szerepel is néhány alapanyag a már lementett receptjeimhez, amiket mindenképpen szeretnék majd elkészíteni.
A tökéletes teljes kiőrlésű muffin
Szerintem tényleg szuper ez a recept, én kétféleképpen készítettem rögtön, az első körben. A párom a krémes, csokis, nagyon pillekönnyű édességeket szereti, így a muffin, vagy a különféle piskóták nem tartoznak a kedvencei közé, neki túlhangsúlyos maga a tészta. Nos, neki mogyorós csokoládét tettem a muffin közepébe, 4, azaz négy! darabot is megevett belőle, bár azt meg kell jegyeznem, hogy az utolsót nagymamám házi baracklekvárjával kísérte, az tényleg ínycsiklandozó lehetett.
Jó recept, ha picit többet eszel a kelleténél
Szerintem lassan minden családban előjön az evés, mint pótcselekvés problémája. Ha őszintén magadba nézel, talán Te is picivel gyakrabban jársz rá a hűtőre, mint korábban, igaz? Régen olyan szépen betartottuk a 3, vagy 5 kisebb étkezést, ma meg óránként keresünk valami harapnivalót. Éppen ezért szorítkozom én a diétás, egészséges ételek elkészítésére. Ha már olykor-olykor ránk jön az unalomból evés, együnk legalább olyat, ami nem dobja az egekbe a vércukorszintünket. Mivel a páromnak csokival készült a muffin és egy kis cukros baracklekvárral tette tökéletessé, az ő változatára ez nem mondható el. De lássuk végre a receptet és a hozzávalókat!
A tökéletes, sokáig puha teljes kiőrlésű muffin hozzávalói:
- 200 g teljes kiőrlésű liszt
- 2 db közepes méretű tojás
- 35 g kókuszolaj
- 150 ml tej (természetesen laktózmentes és növényi tej is lehet)
- 1 közepes citrom reszelt héja
- 1 kis doboz natúr joghurt
- 1 teáskanál sütőpor
- 3 kupak vanília aroma
- édesítőszer ízlés szerint (én stevia-eritrit keveréket használok, 2 ek került bele)
- ízlés szerint cukrozatlan kakaópor/fagyasztott piros gyümölcs/csokoládé/fahéj, stb.
Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd külön a tojásokat a folyékony kókuszolajjal, végül öntsük össze a kettőt, és adjuk hozzá a tejet, a joghurtot, a vanília aromát szépen fokozatosan. Én ekkor szedtem kétfelé a muffin tésztát, az egyikbe tehát csokoládét tettem, a maradék tésztát megszórtam cukrozatlan kakaóporral, és rengeteg gyümölcsöt kevertem bele. Azért emelem ki külön, hogy a gyümölcs tényleg sok volt, mert ennek ellenére is csodásan átsült, még a teljes meggy darabokkal együtt is, és másnap reggel is istenien puha volt! Utána elfogyott, a továbbiakról nem tudok nyilatkozni. A muffint 180 fokon 30 percig sütöttem. Jó étvágyat hozzá, készítsétek el Ti is ízlésetek szerint!