A tigris kenyér nevét a felületén található csíkokról kapta, amit egy mázzal érhetünk el, ez pedig a sütés után ilyen szépen rásül a tetejére. Próbáljátok ki ezt a mennyei receptet otthon, sokkal jobban kijöttök anyagilag mintha boltit vennétek, nem mellesleg pedig ebben nincsenek feleslegesen hozzáadott anyagok és tartósítószerek!
A híres magyar kenyérről
A kenyér szó az étel szimbólumává vált, a magyar közmondásaink pedig tele vannak a kenyér szóval: „áldott jóember, mint egy falat kenyér”; „a maga kenyerén van”; „kinek kenyerét eszed, annak nótáját fújjad”; „kölcsönkenyér visszajár”; „bor és kenyér nélkül meghül a szerelem”; „egy kenyéren élnek”; „kenyere javát megette”; „kenyértörésre került a sor”; „amíg az Isten egészséget ád, kenyeret is ád hozzá;” stb.
A kenyeret régen megbecsülték és nagy tisztelettel tekintettek rá. A lányok nem mehettek addig férjhez, amíg nem tudtak kenyeret sütni, a gyerekeket is megtanították arra, hogy nem dobáljuk el a kenyeret, hanem megbecsüljük.
A magyarok kenyere pedig egy időben kifejezetten híresnek számított. Eduárd Brown angol orvos 1673-ban hazánkban járt, és így emlékezett meg erről:
Sajnos az olcsóság nem mondható már el, de valóban egész Európában híres volt ekkor a magyar kenyér, ami szinte mindig kovásszal készült: szerencsére, a kovász hagyománya az utóbbi években újra feléledt, és aki minőségi kenyeret akar venni magának az általában kovászos pékségben teszi, vagy ő maga süti otthon. A kovászos kenyér nem puffasztja fel az embert, könnyebben emészthető és tovább is eláll, nem penészedik.
Ez a recept a könnyítés kedvéért élesztővel készül, mégis, sokkal egészségesebb, nem mellesleg pedig olcsóbb, mint a bolti. Ha van otthon kovászod, akkor készítsd azzal, még finomabb lesz!
TIGRIS KENYÉR RECEPT
Sült hagymával; kívül ropog, belül puha, magában is simán csúszik. Hűtőben kelesztve gyerekjáték, és nem kell őrizni nehogy túlkeljen. Készüljetek be hozzá este, reggelire akár frissen el is készülhet, a család nagy örömére.
Hozzávalók
Tészta: •300g liszt •225ml langyos tej/ víz •18g olaj •12,5g friss élesztő •2tk só •1tk cukor •2 fej hagyma
Máz: •45ml meleg víz •3,5g instant élesztő (12,5friss) •1tk cukor •1tk olaj •38g rizsliszt
A tésztához a hozzávalókat összekeverjük, és lágy tésztát dagasztunk. Olajozott tálba átsegítjük ezt a galuskaszerű, fura állagú tésztát, és lefedve betesszük a hűtőbe. 2-3 óra elteltével átgyúrjuk, mehet bele a pirított kihűlt hagyma. Másnap lisztezett felületre borítjuk, és téglalappá húzzuk a tésztát. Ha bele nem, rá is kerülhet most a hagyma, aztán feltekerjük. Az így kapott kígyóra kicsit rálapítunk, és ezt is feltekerjük. Tenyérrel a pulton többször magunk felé húzva megformázzuk, és sütőpapírra tesszük. A máz hozzávalóit összekeverjük, és negyed óra elteltével rákenjük. 40 perc kelesztés-száradás után 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Tipp:
• kerülhetnek bele extra fűszerek; aszalt paradicsom, rozmaring, kolbász stb: persze így már drágább is lesz, mint 350 forint ????
• sütő bekapcsolásakor alulra tettem egy tepsit, és amikor a kenyeret betoltam egy kis pohár vizet löttyintettem bele és gyorsan bezártam a sütőt
• marha lágy tészta kell, a hütőben összekapja magát
• kovásszal tuti vadabb, aki tud csinálni mehet azzal
Kép és recept: Suga Paulina