Itt a nyár! Végre több időt tölthetünk a szabadban, hiszen egyre inkább melegedik az időjárás is. Nekem ez a kedvenc évszakom, hiszen a szabadtéri programok mellett, a kerti grillezés szezonja is megkezdődött. Ezúttal a kedvenc csirkeszárny receptem, super pácok hozzávalóit és egészséges köretek elkészítését fogom megosztani Veletek!
Mézes fokhagymás csirkeszárnyak receptje
Hozzávalók:
- 1 kg megtisztított csirkeszárny
- 1/4 bögre víz
- 3 evőkanál méz
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 darab vöröshagyma (pépesre darálva)
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 1 evőkanál nádcukor
- Ízlés szerint: só és bors a csirkeszárnyak ízesítéséhez
Elkészítése:
Tisztítsd meg a csirkeszárnyakat és ha egészben van, vágd 3 részre. Miután előkészítetted a csirkeszárnyakat, melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Sózd, borsozd a csirkeszárnyakat, majd tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe.
Süsd 45-60 percig attól függően, mennyire ropogósan szeretnéd.
A többi hozzávalót keverd össze. Tedd egy kis serpenyőbe ezt az egyveleget, forrald fel, majd kapcsold le és hagyd kihűlni kissé. Ha kész a csirke, vedd ki a sütőből, várj 5 percet, hogy kihűljön, majd egy tálban keverd össze a szósszal.
TIPP: A csirkeszárnyakat elkészítheted grill sütőn is, sokkal hamarabb elkészül és kap egy kis “grillezős” ízt is.
Különböző pácokat is készíthetünk hozzá, amiket összekeverünk és pár óra a hűtőben hagyunk összeállni:
Sörös pác hozzávalói:
- 250 ml sör
- 23 evőkanál olaj
- fél gerezd fokhagyma
- 12 tasak szárított oregánó
- őrölt bors (ízlés szerint)
Joghurtos pác hozzávalói:
- 1 kis doboz natúr joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 2 kávéskanál só
- 12 kávéskanál koriander
Mustáros pác hozzávalói:
- 6 evőkanál mustár
- 2 kávéskanál bors
- 8 evőkanál olívaolaj
- egy csipet só
Mézes-mustáros pác hozzávalói:
- 5 evőkanál mustár
- 6 evőkanál méz
- 3 teáskanál fokhagyma granulátum
- 3 teáskanál őrölt szerecsendió
- 2 teáskanál őrölt fehérbors
- 2 dl olívaolaj
Ha már itt a nyár és közeleg a jó idő is, akkor nem hagyhatunk szuper finom és egészséges tippek nélkül, ami a grillezést illeti! Ha már elkészült az isteni csirkeszárny, akkor grillezzünk hozzá egy kis zöldséget. Sőt, akár a csirkeszárnyakat is elkészíthetjük kerti grill sütőnkön!
Grillezett cukkini
Hozzávalók:
- 1 darab nagyobb cukkini
- 2 dl olívaolaj
- 1 teáskanál bors
- 1 teáskanál só
- fél gerezd fokhagyma
- 1 tasak szárított oregánó
- 1 darab citromnak a leve
Elkészítése:
Fogunk egy kistálat és összekeverjük benne az olajat, a sót, a borsot, a fokhagymát és az oregánót. Nem túl vékony, de nem is túl vastag karikákra vágjuk a cukkinit.
Belemártogatjuk a felkarikázott cukkiniket a pácba. Hagyjuk kicsit, hogy megszívja magát a cukkini a finom pácban és már grillezhetjük is!
Grillezett édesburgonya köretként
Hozzávalók:
- 5 darab közepes, meghámozott édesburgonya
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál csilipor
- 1 teáskanál őrölt köménymag
- 2 teáskanál cayenne bors
- só, bors ízlés szerint
Elkészítése:
Vágd fel 4 részre az édesburgonyát és tedd egy tálba. Öntsd rá az olívaolaja, forgasd meg benne a burgonyákat, hogy mindenhova jusson olaj. Tetszés szerint fűszerezheted sóval és borssal.
A grillt melegítsd fel közepes hőmérsékleten és teheted is oda az édesburgonyákat egy 30-35 percre.
Ha már puha az édesburgonya felveheted magasabb hőmérsékletre a grillt egy 10 percre hagy barnuljanak az oldalai. Ha a sütőtököt szereted, akkor ezt egyenesen imádni fogod!
De ha nincs kedved grillezni, de csorog a nyálad valami finom grillétel iránt, akkor is van eyg szuper tippem, van egy kedvenc helyem, ahol nagyon finom grill ételeket lehet kapni, és méga kiszolgálás is nagyon jó, a választék pedig tényleg széles, minden, van amit csak el lehet képzelni. A Spílesr az egyik legjobb étterem, akkor is ha grill ételekről van szó, de vannak más típusú ételek is, a helyet itt tekintheted meg: étterem belváros!