Egy piskóta tésztát elég nehéz tökéletesre megcsinálni... Vagy nem elég lágy, vagy nem elég magas, de mindig akad vele valami probléma. Most elárulom neked a receptet, amellyel tökéletes piskótát készíthetsz. Legalább 100x kipróbálva!
Egyszerű alapanyagokból, gyorsan elkészíthető, könnyű, lágy, puha sütemény. Igazi jolly joker, mely rengeteg variációs lehetőséget kínál! Kenheted lekvárral, krémmel, pudinggal, tehetsz bele gyümölcsöt, csokoládét, diót, mogyorót, de csak egyszerűen megporcukrozva is remek desszert.
A legegyszerűbben elkészíthető piskóta receptje is megvan, melyet meg is mutatok nektek. Viszont ez nem a tökéletes piskóta receptje szerintem:
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 10 dkg cukor
- 15 dkg liszt
Így készítsd el:
1. lépés: Üsd az egész tojásokat a keverőtálba és habverővel verd 5 percen keresztül.
2.lépés: Add hozzá a cukrot és keverd tovább még 2 percig.
3.lépés: Végül lassan, fakanállal forgatva add hozzá a lisztet.
4.lépés: Mehet a kivajazott lisztezett formába, 180 fokon kb. 30 percig süsd.
Pici titok: Mindig tegyél a piskótához egy csipet sót, jobban kihozza az ízeket!
Most pedig megismerheted a tökéletes piskóta eredeti receptjét, ahogyan a cukrászok készítik!
Igazi cukrász recept! Ha így készíted, biztos lehetsz benne, hogy megtartja a formáját, jól vágható, lágy és formázható lesz a piskóta.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 6 tojás
- 1 cs. sütőpor
Válaszd szét a tojásokat. A fehérjét verd kemény habbá a cukor mennyiségének körülbelül a 2/3-ával. A tojások sárgáját is verd keménnyé a cukor maradékával. A kemény tojásfehérje lesz az alap, ebbe forgasd bele a habbá vert sárgáját. Ezt csináld a kezeddel, az ujjaiddal, hogy meg ne sértsd a tészta alapot, ne törd össze. Ezért inkább csak “forgasd össze” a fehérjét és a sárgáját.
A lisztet jól keverd el a sütőporral egy tálban, majd egy sűrű szövésű szitán keresztül lassan adagold hozzá az összeforgatott alapodhoz. 3 részletben szitáld bele.
A masszát öntsd kivajazott és belisztezett vagy sütőpapírral bélelt formába. 160 fokon kb. 45 perc alatt sül készre.
TIPP: A tökéletes piskóta egyik titka a szobahőmérsékletű tojás.
A tökéletes piskóta fortélyai:
- 20 percig ne zavard a piskótát a sütőben! Ha rányitod a sütőt, össze fog esni a tészta!
- Ha megsült, ne vedd ki azonnal, de nyisd ki a sütőajtót, hogy azért tudjon hűlni!
- Mielőtt megtöltöd, mindig várd meg, hogy teljesen kihűljön!
- Ha körben elválik a formától, szinte biztos, hogy átsült, de tűpróbával ellenőrizd!
- Csinálhatod kakaós változatban is. Ekkor 3 evőkanál kakaót is keverj a liszthez, viszont a liszt mennyiségét legalább 1 kanállal csökkentsd!
Fotó: Ganache Patisserie