Hallgasd meg
Biztosan Te is láttad már, ahogy nagyszüleid kopogtatják a dinnyéket egy-egy vásárláskor, majd ezalapján vagy tovább válogattak, vagy megállapították, hogy megtalálták az egyik legérettebb darabot. Ezt nem alaptalanul csinálták!
Ez az egyik legősibb módszerünk a dinnyevásárlással kapcsolatban – mégis fontos, hogy egy-két dologra odafigyelnünk, nem csak egy egyszerű kopogtatásról van szó. A kezdők bütykükkel ütögetik meg a dinnye héját – mégis, sokkal eredményesebb az egész tenyérrel való „csapkodás”, ahogyan még gyermekkorunkban láttuk, így érdemesebb ezutóbbi felé fordulni.
Amennyiben üreges hangot hallasz, akkor a dinnye már megérett, édes, fogyasztható állapotban van. Ezzel szemben ugyanakkor, ha egy teltebb zaj szűrődik ki a gyümölcsből, akkor az nagyobb valószínűséggel még éretlen, de az is megeshet, hogy egyenesen csak rossz, fogyasztásra alkalmatlan.
Beszélő színek
Manapság már sok helyen vásárolhatsz úgy dinnyét, hogy az már fel van vágva - ebben az esetben pedig sokkal könnyebb dolgod van. Ilyenkor elég, amennyiben csak a gyümölcs színére fókuszálsz.
Figyelj oda, ugyanis, ha a gyümölcs húsa már túlságosan piros, akkor az nem jó, arról nem is beszélve, ha a színe nem egységes, hanem kristályos. Ezek a darabok már túlérettek, ízük is kásás lesz majd.
Igyekezz olyat választani, ami éppen, hogy pirosba hajlik, egységes felületű, valamint fényes – ezek édesek és roppanósak lesznek, amilyennek egy dinnyének lennie kell.
A dinnye illata
Fontos, hogy szaglásodra is hagyatkozz kisebb mértékben, amikor gyümölcsöt választasz, hiszen felvágás nélkül nem egyszerű megmondani, hogy melyik darab lesz majd a legtökéletesebb.
Szagold meg a gyümölcsöt annak csúcsánál – amennyiben édes, gyümölcsös illatot érzel, akkor érdemes megvenned a kiválasztott darabot, ha viszont nem érzel semmit, akkor vagy kevés a cukortartalma, vagy egyszerűen még éretlen, érdemes tehát tovább kutatnod.