Megmutatom hogyan készítheted el házilag a legfinomabb ételízesítőt! Ez akár egy évre is elég, és mindössze egyetlen csomag Vegeta árából kijön! Meg kell kóstolnod neked is!
Egy újabb házilag is elkészíthető, egyúttal a boltinál sokkal egészségesebb és finomabb dolgot hoztam. Természetesen elkészítve, letesztelve. Kell hozzá egy-két dolog, hogy az igazi legyen, de megtaláltam a tökéletes arányt és évek óta ezt használom.
Mi kell hozzá?
Kell hozzá egy nagy adag zöldség, só, nagy tálak, és egy erős daráló. Na meg pár segítő kéz, mert úgy sokkal gyorsabban megy, és szórakoztatóbb is :)
Most azt a keveréket írom le Neked, amit én már két éve használok. Nekem teljesen jó így elkészítve, olyasmi ízt ad az ételeknek, mint az ételízesítő porok. Persze, glutamát nélkül. :)
Hozzávalók:
Fontos: ezek mind a tisztított, hámozott, csuma nélküli, stb. zöldségek súlyai!
1 kg sárgarépa
1 kg petrezselyemgyökér
1 kg vegyes színes paprika
40 dkg zeller
20 dkg karfiol
20 dkg vöröshagyma
20 dkg paradicsom
2 fej fokhagyma
1-1 nagy csokor petrezselyem- és zellerzöld
Ha az összes zöldséget megtisztítottad, megmostad, lemérted, akkor darabold fel mindet a saját darálódhoz igazítva. Nekem az az igazi békebeli húsdarálóm van. Azon kb. 20 perc alatt toltuk át az egész adagot, tehát nem a darálás a sok idő, hanem az előkészítés. De egy segítő kézzel az se tartott tovább egy óránál. Szóval összesen 1,5 óra alatt simán megvan és rengeteg lesz belőle!
Ha megvagy, akkor szórj rá fél kg durva sót. Vigyázz, a finom só nem jó, mert azzal nem lesz tartós.
Keverd el benne a sót, és pihenj 15-20 percet, amíg levet enged a sótól a cucc. Időnként keverd még meg. Ha már van lé, akkor jöhetnek az üvegek. Kisebbekbe töltsd, hogy ne legyen sokáig levegőn, miután megbontottad. Ne feledd, ebben nincs tartósítószer, csak a só. Jól nyomkodd le a töltés során az anyagot az üvegekben, ne maradjon benne levegőbuborék.
Ez kicsit kevesebb, mint 5 kg alapanyag sóval együtt, és nekem egész évben elég ennyi.
Árat nem tudok neked mondani-írni, két okból. Egyrészt én mindent megtermelek magamnak, tehát nem kellett vásárolnom hozzá semmit. Na jó, a sót vettem, az kb 70 Ft.
Másrészt elkészíteni ezt majd nyár végén, vagy ősszel érdemes, amikor minden hozzávalónak szezonja van. Tehát ha a mostani árakat írnám, azok primőr árak lennének, és nem jönne meg a kedved, sőőőt. :)
De persze akkor, amikor készítettem, számoltam is. És arra jutottam, hogy a kb. 5 kg házi ételízesítő nagyjából annyiba került, mint egy kg jónevű zacskós.
Nekem megérte. Te mit gondolsz? :)