Sokféleképpen lehet elkészíteni a húsvéti sonkát, mi mégis a hagyományos módszerre esküszünk. Szerintünk így tökéletes, íme a húsvéti sonka eredeti receptje.
Számos helyen lehet olvasni húsvéti sonka receptek között, hogy tegyünk bort a léhez, áztassuk be a sonkát egy nappal előbb, sőt olyannal is találkoztunk már, amikor almával együtt főzik meg. Nem gondolnám, hogy ezek az újítások valóban hagyományos húsvéti sonka ízt kölcsönöznének, bár lehet, hogy nem rossz ízű ettől a sonkánk. Mielőtt ránk vetitek a követ, meg kell mondjuk, hogy kipróbáltuk már ezeket a variációkat is, mégis maradunk az eredetinél, hiszen szerintünk így tökéletes az íze, ez a hagyományos, igazi magyar húsvéti sonka receptje.
Hozzávalók:
Parasztsonka 1,5-2 kg
3 babérlevél
8-10 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
Ízlés szerint só, bár találkoztam már olyan sonkával, ami annyira sós volt, hogy annak a levét sem kellett sózni. Azért érdemes megkóstolni a sonkát mielőtt sózunk!
15 szem egész feketebors
A húsvéti sonka elkészítése:
Én mindig megkóstolom a sonkát, mielőtt nekilátok a főzéséhez. Ha nagyon sós alapból, akkor nem muszáj rakni a lébe sót, nekem már volt ilyen sonkával dolgom. Ízlés kérdése. Szóval tegyük a sonkát meleg vízbe, rakjuk mellé a hámozott fokhagymát, a meghámozott és elfelezett vöröshagymát, a borsot, a babérleveleket és ízlés szerint a sót.
Egy igazi parasztsonka általában 2-2,5 óra alatt fő meg teljesen, bár mondják azt is, hogy ahány kiló a sonka, annyi ideig kell főzni. Mindenesetre egy hústűvel ellenőrizzük, hogy megfőtt-e teljesen. Ha készen van, akkor vegyük ki a léből, a megmaradt lét hűtsük vissza kissé és ebben főzzük meg a tojásokat. Így sokkal jobb ízt kapnak majd azok is. A tojás főzésnek is hallottunk már sok variánsát, ha szeretnél egy kis segítséget a főtt tojás főzési idejében, akkor kattints a linkre!
Szóval ennyire egyszerű a hagyományos húsvéti sonka elkészítése. Kellemes ünnepeket kívánunk nektek, sok locsolkodót és jó étvágyat! :)