Ha előszeretettel (és legalább akkora ámulattal) nézel gyönyörű, máztól csöpögő tortákat bemutató videókat, akkor van egy jó hírünk: pont ugyan ekkora élvezet saját magadnak elkészítened őket. Miután választott tortád készen áll, már csak néhány egyszerű hozzávalóra lesz szükséged, hogy elkészíthesd azt a gyönyörű csillogó bevonatot, ami olyan hívogatóvá teszi kedvenc desszertedet.
Egy jó tanács, mielőtt belekezdenél: a fényes zománc máz rendkívül folyós (ez kell a kívánt hatáshoz) szóval tedd meg a szükséges óvintézkedéseket, hogy ne csöpögtess össze semmi fontosat a konyhában!
Hozzávalók:
- Egy sima, vajkrémmel bevont fehér torta (3-4 órára tedd a hűtőbe)
- 1,5 csésze fehér cukor
- 2/3 csésze édesített sűrített tej
- 0,5 csésze + 1 evőkanál víz
- 2 evőkanál zselépor
- 0,5 csésze víz
- 2 csészényi fehércsoki darabkák
- 4 árnyalatnyi ételfestő gél
- Egy nagy, magas szélű tepsi
Elkészítés:
-
Készíts egy sima tortát, akár kedvenc recepted alapján és vond be vajkrémmel. Helyezd a hűtőbe 3-4 órára mielőtt rácsepegtetnéd a zománc-bevonatot.
- A zománc a következő képpen készül el: a cukrot, a tejet és a vizet egy közepes méretű lábasban keverd össze és tedd fel közepes-alacsony lángra. Időnként kevergesd meg.
- A zseléport keverd bele egy a fél csésze forró vízbe és hagyd, hogy a keverék néhány percig zselésedjen.
-
Amikor a cukros-tejes-vizes mix forrni kezd, vedd le a tűzről és keverd bele a zselét, amíg az szét nem olvad.
-
A kész keveréket szűrd egy szűrőn keresztül öntsd át egy nagyobb edénybe és hagyd hűlni 10 percig.
- Add hozzá a fehércsoki darabkákat és keverd őket addig, míg el nem olvadnak.
- A leszűrt zománc-mixet öntsd szét egyenlően négy kisebb edényben. Fogj négy különböző színű ételfestéket (amik jól kiegészítik egymást) és színezd be velük a négy adagot.
- Most jöhet a zománc rétegelése. Fogd a négy színes edény egyikét, és a felét öntsd ki egy nagyobb tiszta edénybe. Ez után jöhet a következő, majd mikor a negyedik edény felét is kiöntötted, vigyél fel újabb négy réteget. A rétegek kiöntése közben ne keverd meg őket semmilyen eszközzel!
- Az emelt szélű tepsit takard le fóliával, majd fogj egy tiszta mélytányért és fejjel lefelé helyezd rá. A fóliára azért van szükség, hogy a szétcsöpögő zománcot később könnyebben feltakaríthasd. Erre a tányérra kerül rá a fehér torta, amire elkezdheted ráfolyatni a zománcréteget egyetlen folyamatos öntéssel. Ha mindent jól csináltál, akkor a színek ekkor maguktól elkezdenek összekeveredni. Mélytányér helyett tortatartó állványt is használhatsz, de ügyelj rá, hogy a torta egy kicsit lelógjon az állvány széléről, hogy a zománc szabadon lecsepeghessen róla!
- Hagyd, hogy a zománc kicsit ráálljon a tortára (nagyjából 10 perc) majd fogj egy kést vagy spatulát és távolítsd el a cseppeket a torta széléről, hogy teljesen szabályos, egyenes vonalai legyenek.
- A tortát tálalás előtt legalább 1-2 órára helyezzük a hűtőbe!