A nyár közeledtével a túrós sütemények egyre népszerűbbek, ez nálunk sincs másképp. Ezúttal egy hagyományos receptet hoztam el, melynek az alapja a tökéletes kelt tészta receptje. Íme a házi túrós batyu receptje, ami sokkal finomabb, mint a bolti “rokonai”!
A kedvenc kelt tészta receptemmel készítettem el az első túrós batyuimat, azóta már a kakaóscsigát is ezzel készítem, annyira finom és puha lett! Szívből ajánlom mindenkinek ezt a szuper receptet!
Túrós batyu receptje hozzávalóinak listája:
Ez a mennyiség körülbelül 14 darab túrós batyuhoz elegendő mennyiség.
Tésztához:
- 500 gramm finomliszt
- 5 evőkanál cukor (barnacukorból mehet 1-2 evőkanállal több is)
- 50 gramm élesztő
- 250 ml tej
- 6 evőkanál vaj (olvasztva)
- csipetnyi só
- 2 darab tojás
Töltelékhez:
- 2 darab tojás
- 3 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál búzadara (gríz)
- 500 gramm túró
- 50 gramm vaníliás cukor
- 5 evőkanál cukor
- Ízlés szerint mazsola
Lekenéshez: egy darab tojássárgája
A túrós batyu tésztájának elkészítése:
A szobahőmérsékletű, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba leszitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a cukrot, a 2 darab tojássárgáját, az olvasztott vajat és a csipetnyi sót és elkeverjük. Egy botmixer vagy robotgép segítségével a felfuttatott élesztővel alaposan, csomómentesre dolgozzuk össze a hozzávalókat.
1 órára letakarva félretesszük és körülbelül duplájára kelesztjük.
A túrós batyu töltelékének elkészítése:
Amíg a tésztát pihentetjük, elkészítjük a finom túrós tölteléket hozzá. Viszont mielőtt nekiállunk, kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük elő 180 fokra.
A túrót egy villa segítségével összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, a búzadarát és a vaníliás cukrot és alaposan eldolgozzuk. A tojásokat ketté választjuk és a tojássárgáját a túrós masszához keverjük. A tojásfehérjét pedig egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd apránként a túrós masszával eldolgozzuk. Talán ez a titka, hogy olyan könnyű és finom lesz a töltelék!
Esetleg citromhéjat reszelhetsz bele, valamint mazsolát adhatsz hozzá ízlés szerint.
A túrós batyu összeállítása:
Lisztezett deszkán kinyújtjuk a megkelt tésztánkat és körülbelül 14 darab egyenlő négyzetet vágunk belőle. Alaposan megtöltjük a túrós töltelékkel, majd a négyzet mind a négy csücskét összefogva megtekergetjük. Így áll össze az isteni túrós batyunk!
Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük a tojássárgájával (1 darab tojás elegendő ehhez a mennyiséghez) és az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.