A torta, ami tökéletesen hasonlít a vakondtúráshoz, legalábbis külsőre! Bármilyen alkalomra tökéletes lehet, még akkor is, amikor csak egy hűsítő finom desszertre vágysz. Az elkészítése nagyon egyszerű, viszont azzal számolnod kell, hogy érdemes egy éjszakát pihentetni a hűtőben. Lássuk a vakondtúrás torta receptjét!
A vakondtúrás torta receptje
Hozzávalók a piskótához:
- 6 darab közepes méretű tojás
- 3 evőkanál olívaolaj
- 100 gramm cukor (barnacukorból mehet több is)
- 100 gramm finomliszt
- 70 gramm kakaópor (lehetőleg cukrozatlan)
- 1 evőkanál sütőpor
- késhegynyi szódabikarbóna
- csipetnyi só
Hozzávalók az isteni töltelékhez:
- 1 citrom leve + 2 teáskanál reszelt citromhéj
- 500 ml habtejszín (Én Hulala habtejszít használtam.)
- 3-4 evőkanál porcukor
- 5 darab banán
- 100 grammos csokoládé (reszelve)
- 2 csomag habfixáló (körülbelül 20-25 gramm)
A vakondtúrás torta elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy köralakú tortaformát kivajazunk, kilisztezünk vagy sütőpapírral kibélelünk.
Először a piskótát készítjük el és elkeverjük a száraz alapanyagokat, azaz a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a kakaóport egy nagyobb tálba. Én általában szitálva mérem ki, hogy semmiképp ne legyen csomós. Ezt követően a tojásokat kettéválasztjuk és a sárgáját a porcukorral és az olívaolajjal habosra felverjük, majd a száraz alapanyagokkal alaposan eldolgozzuk. A fehérjéből pedig kemény habot készítünk egy csipetnyi sóval. Óvatosan elkeverjük a fehérjehabot is a masszával.
A piskóta tésztáját beöntjük az előre kivajazott/ vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába és körülbelül 25-30 perc alatt készre sütjük.
Amíg a piskóta sül, addig elkészítjük a finom tölteléket. A habtejszínt a habfixálóval és a porcukorral kemény habbá felverjük. Hozzáadjuk a reszelt csokoládét és a reszelt citromhéjat és alaposan elkeverjük.
Ha elkészült a piskóta, várjuk meg, amíg teljesen kihűl. Miután kihűlt, a szélétől 2-4 centiméterre kivágjuk a belseje egy részét. Figyelj, hogy a piskóta aljába semmiképp ne vágj bele!
A belsejét amit kivágtunk, félretesszük egy kis tálba, mert később szükségünk lesz rá.
A kivájt torta aljára elhelyezzük a banánokat, amiket előtte félbevágunk és citromlében megforgatunk. A banánra a krémet halmozzuk félgömb alakban, hogy tökéletesen hasonlítson a névadó vakondtúrásra. A félretett piskótát rámorzsoljuk a krémre és immár tökéletesen hasonlít a vakondtúrásra, azzal a különbséggel, hogy az íze isteni finom lesz.
A legjobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy tökéletesen összeálljon és könnyen szeletelhető legyen.