A boltban kapható szappanok legtöbbje tele van vegyszerrel, és nem természetes anyagokkal. Most megmutatjuk hogyan készíthetsz te magad, házilag természetes szappant!
Egy kis befektetett idővel és néhány ügyes tippel akár te is elkészítheted magadnak saját házi szappanodat. Most megmutatunk három példát a legjobbak közül!
Levendulaszappan
A levendulát számtalan kultúra és népcsoport használta a történelem során különböző betegségek tüneteinek enyhítésére és tisztításra is. Jellegzetes illata miatt ideális alapanyag egy saját készítésű szappanhoz!
Hozzávalók és kellékek:
shea vaj (ez lesz a szappan alapja)
levendula esszencia olaj
szárított levendula (tetszés szerint, nem szükséges a szappanhoz)
szappanforma
mikró
tölcsér
Az elkészítés menete:
-Mielőtt hozzákezdenél a szappan elkészítéséhez, mérd le, hogy mennyi alapra (shea vaj) van szükséged az öntőformák kitöltéséhez. Ha nincs feltüntetve a formán, akkor önts bele vizet és az alapján mérd ki a szükséges adagot!
-Helyezd a megfelelő mennyiségű shea vajat egy mikrózható edénybe és melegítsd 30 másodpercig. Mindem melegítés között várj 10 másodpercet, mialatt alaposan megkavarod az alapot. Ismételgesd a melegítést és kavarást míg a vaj teljesen el nem olvad.
-Miután a vaj teljesen elolvadt, várj egy kis időt, hogy ne a forró vajba csepegtesd az olajat, majd add hozzá a levendula esszenciát – a szükséges mennyiséget a címként látható instrukciók alapján adagold az alapján, hogy mennyi vajba csepegeted az olajat.
-Ha szeretnél szárított levendulát adni a szappanhoz, akkor azt az olajcsepegtetést után kell megtenned.
-Fogd a tölcsért és óvatosan öntsd az alapot a formákba. Próbáld minél lassabban önteni, hogy elkerüld a buborékosodást. Ha mégis buborékok jelennének meg az olvadt alapban, akkor néhányszor spriccelj rá sósborszeszt 10-20 centis távolságról, míg el nem tűnnek. A szappanoknak legalább 40 percre lesz szükségük, hogy megkeményedjenek, de érdemes többet várni a biztonság kedvéért.
-Miután mindez kész, nincs más dolgod, mint eltávolítani a szappanokat a formákból – óvatosan, nehogy eltörd őket.