Egy puha és omlós, lekvárral töltött linzer bármikor jöhet! Na de kinek van kedve 1 órát várni a tészta pihentetésére? Nem is kell többet ezen aggódnod! Most elhoztam a gyors linzer receptjét, ami nem csak hamar elkészül, de finom és omlós is!
Ezekre figyelj, ha linzert készítesz:
1.Gyorsan dolgozz!
Sok recept úgy írja a linzer elkészítését, hogy a vajat melegítsd fel és olvasztva add a többi alapanyaghoz. Nekem a személyes tapasztalatom az, hogy a kelesztett tésztáknál ez valóban így működik, viszont, ha nem kelt tésztával dolgozol, akkor mindenképp hideg vajat használj hozzá. A tojáson kívül, csak száraz alapanyagokból (liszt, porcukor, só) áll a linzer (kivéve, ha nem a gyors változatát készíted el, mert akkor sütőporra is szükséged lesz). Tehát gyorsan kell gyúrnod a tésztát ahhoz, hogy összeálljon.
2.Pontos arányok!
Itt nincs víz vagy tej, ami segíteni fog a tésztádon, ezért fontos, hogy mindent a recept szerint előírt arányokban használj. Ha kisebb vagy nagyobb mennyiséget szeretnél, akkor arányosan kell az alapanyagokat is csökkentened vagy növelned.
TIPP: A lisztet lehet keverni: én 3 bögre sima lisztet és 1 bögre teljeskiőrlésű lisztet tettem bele. Viszont ezesetben figyelj arra, hogy plusz 1 darab tojásfehérjét és plusz 5 dkg vajat adj hozzá még.
Íme a gyors linzer receptje:
Hozzávalók:
- 4 bögre liszt
- 1 bögre porcukor
- 3 darab tojássárgája
- 3 evőkanál vaníliás cukor
- 25 dkg vaj
- csipetnyi só
- lekvár (Bármilyen ízben, én az eperlekvárral szeretem a legjobban.)
Elkészítési idő: Ha nagyon kezdő vagy, akkor is maximum 1 óra alatt el is készítheted, én körülbelül 4-5 alkalommal készítettem már el és 30 percnél nem tartott tovább!
Elkészítés lépései:
- Mérd ki a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a csipetnyi sót egy tálba, majd add hozzá a 3 darab tojássárgáját és keverd el alaposan.
- A vajat morzsold bele a tésztához hidegen, semmiképp se olvasztva add hozzá!
- Gyorsan dolgozd össze a tésztaalapot, mert a kéz melegétől olvad a vaj tovább.
- Melegítsd elő a sütőt 170 fokra, majd az általad kiválasztott tepsit béleld ki sütőpapírral.
- Miközben a sütő melegszik, a tésztát egy (nagyon) lisztezett deszkán, körülbelül 0,5 cm vastagra nyújtsd ki.
- Ha van sütőformád (amivel a mézeskalácsokat szoktad formázni), akkor válaszd ki a tetszőlegeset és szaggasd formákra a linzereket. Figyelj, hogy egy linzernek teteje és alja is van!
- Ha ez kész, akkor mehetnek is a sütőbe és pár perc alatt készre is sülnek. Ha elkezd színesedni, akkor már ki is veheted a sütőből.
- A két-két lapot (teteje-alja) lekvárral kend meg, majd ragaszd össze.
- A tetejét egy kis porcukorral ízlés szerint meg is szórhatod.