Soha sem töltöttem ennyi időt a konyhában, mint az elmúlt néhány hétben. Folyamatosan kísérletezgetek különféle receptekkel, és igyekszem felhasználni a a bespájzolt élelmiszereket is. Ezúttal egy pille könnyű vanília pudinggal töltött zabkosárka receptet hoztam nektek.
#maradjotthon és süss-főzz finomakat
Hiszek benne, hogy a sütés-főzés felér egy valóságos terápiával, főleg akkor, ha a családdal, gyerekekkel együtt tevékenykedünk. Végre nem kell sietnünk, így ráérünk a kisebb gyerekekkel is pepecselni, kiélvezhetjük minden pillanatát, hiszen nem gond, ha utána olyan a konyha, mintha bomba robbant volna, egyértelműen megéri. Én is minden nap sütök-főzök valamit, és mindenkit erre bíztatok! Egyrészt a család is értékelni fogja a sok-sok finomságot, másrészt az ételek elkészítése közben kiélhetjük kreativitásunkat is. Ebben a cikkben egy olyan receptet hoztam nektek, amit kedvetek szerint alakíthattok, és könnyedén, gyorsan elkészülhet többféle változatban is.
Nem csak édesszájúaknak
Mi nem vagyunk különösebben édesszájúak, a csokis, habos-babos piskóták helyett mindig szívesebben választunk egy finom, könnyű, esetleg gyümölcsös desszertet. Ez a pudingos zabkosárka tökéletesen megfelel nekünk, de akik odáig vannak az édes élvezetekért, azok is bőven fel tudják turbózni (például csokoládéval, édes habkrémmel, stb.), de a diétázók számára is nagyszaerű. Ez a finomság cukormentes, szénhidrátcsökkentett változatban is elkészülhet, így diétázók is fogyaszthatják. Az pedig, hogy mivel töltöd meg az aranyos kis zabkosárkákat, csak rajtad áll és a kreativitásodon múlik. Egy szó mint száz: ez a recept gyakorlatilag MINDENKINEK jó, egyszerűen csak át kell alakítani a saját szájízedre.
Zabkosárka pudinggal töltve
A zabkosárka két részből áll: magából a kosárból, illetve a töltelékből. Ha gyakorlott háziasszony vagy, és sokat dolgoztál már korábban is zabpehellyel, zabpehelyliszttel, stb., akkor talán ennek a receptjét is tudod majd variálni, de ennek az édességnek a lényege nem éppen ebben rejlik, én valahogy inkább a töltelékkel, krémmel tudnám elképzelni a kreatívkodást. Én most cukormentes vaníliapudinggal készítettem, de a különféle ízű pudingok mellett el tudok hozzá képzelni valamilyen túrós-citromos-habtejszínes tölteléket, esetleg házi lekvárt, csokoládé krémet, és így tovább. Tökéletesen leönthető csokoládéval is, tehetünk a közepébe gyümölcsöt vagy magvakat. Én még a héten elkészítem egy másik változatát is, ez egészen biztos!
Zabkosárka recept:
- 150 g aprószemű zabpehely
- 25 g cukrozatlan kakaópor
- 3 ek cukor, vagy ennek megfelelő édesítőszer
- 120 g görög joghurt (én már sima natűr joghurttal is készítettem, hibátlan volt)
- fahéj
- vanília aroma
Keverd össze a hozzávalókat, majd hagyd egy icipicit állni, hogy a zabpehely megszívhassa magát. Ha úgy érzed, a massza még nem eléggé formázható, nyugodtan tegyél hozzá még egy kis joghurtot. Vedd elő a muffin formákat (vajazd/lisztezd), majd nyomkodd bele a zabpelyhes masszát, így alkotva kosárkákat belőlük. Nyugodtan lehet akár vastagabb is a kosárka fala, hogy a krém ne nyomja ki túlságosan, én egyszerre készítettem vékonyabb és vastagabb falú kosárkákat kíváncsiságból, nekem mind nagyon bevált. 180 fokra előmelegített sütőben sütöttem kb. 25 – 30 percig, majd miután kihűlt, kiszedegettem őket a muffin formákból. Amíg a zabkosárka sült, elkészítettem a cukormentes pudingot is, amit sűrűbbre főztem a szokásosnál, de én még viszonylag forrón bele is öntöttem a kosárkákba, és ennek ellenére sem deformálódtak el. Azért érdemes várni vele egy picit, miután a puding elkészült. Megvártam, míg a pudingos kosárka picit kihűl, majd fagyasztott gyümölccsel szórtam meg, de értelemszerűen bármivel díszíthető. Az alábbi képen látszik, milyen csodás a belseje.
Készítsétek el ti is ezt az isteni zabkosárkát, variáljátok a receptet kedvetek, ízlésetek szerint! Kellemes időtöltést, és isteni finom falatokat kívánunk!