Minden évben alig várom a friss zöldborsó idejét. Teljesen mindegy milyen ételről van szó, ha zöldborsó van benne, nekem jöhet! Ebből az időszakból biztosan nem hiányozhat néhány isteni, zöldborsós finomság, mint például ez a mennyei krémleves! Egyszerű, gyors, nagyon finom!
Isteni finom, egészséges alapanyag, amit a diétádba is beilleszthetsz
Hiba lenne azt gondolni, hogy diéta alatt nem érdemes zöld borsót fogyasztani. Az ugyan igaz, hogy viszonylag magas a kalóriatartalma 100 grammjára vetítve (80-90 kcal), ugyanakkor kimagaslóan sok növényi fehérje található benne, így emaitt igazán nem érdemes elpártolni tőle. 100 g zöldborsó 6-8 g fehérjét, és 14 g szénhidrátot tartalmaz, de ha ez még nem lenne elég indok arra, hogy rendszeresen fogyaszd (pláne frissen), akkor gondolj a magas élelmi rost, C-vitamin, folsav és B-vitamin tartalmára!
Késő tavasszal és kora nyáron van a friss zöldborsó szezonja, aki figyel arra, hogy mindig szezonális ételek kerüljenek az asztalra ahelyett, hogy fagyasztott és tartósított ételeket fogyasztana a család, ez az időszak bizonyára tele van isteni, zöldborsóból készült finomságokkal. Bár a zöldborsó nagy pozitívuma – a fentieken kívül -, hogy egész évben fogyasztható fagyasztott verziójában, ilyenkor azért mégsem érdemes lemondani a friss zöldborsóból készült ételekről!
Zöldborsó krémleves friss, zsenge zöldborsóból
Hozzávalók:
- 500 g friss, zsenge zöldborsó
- 2 dkg vaj
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 db újhagyma
- késhegynyi szerecsendió
- só
- bors
- 2 dl főzőtejszín
- 8 dl alaplé
- bacon
Olvasszuk fel a vajat, majd pirítsuk meg rajta az újhagymát, a vöröshagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a zöldborsót, pároljuk néhány percig, majd öntsük fel az alaplével. Add hozzá a fűszereket, majd forrald még 10-15 percig. Attól függ, milyen gyorsan puhul a borsó. Ha úgy érzed, elég puha, húzd le a tűzről, és hagyd egy picit hűlni. Öntsd a levest egy robotgépbe, és keverd egészen krémesre, majd mehet vissza a lábasba. Add hozzá a tejszínt, és forrald fel ismét. Rögtön tálalhatod egy kis pirított baconnel, garantált siker lesz!