4. Ne helyezz egyszerre több édességet az asztalra
Ahogy étkezési szokásainkat nézzük, szinte mindig több desszert kerül az asztalra, amiből tudunk válogatni. Hogy ez miért probléma? Amennyiben fent áll a választás lehetősége, egy idő után már az első opció elfogyasztása nem fog örömöt jelenteni, hiszen tudjuk, hogy megkóstolhatjuk a következőt, esetleg az az utánit. Emellett, akármennyire tele vagy, szinte biztos, hogy fogyasztani fogsz belőlük – és itt jutunk el az előbb említett ponthoz. Ezért fontos, hogy minél kevesebb desszert kerüljön egyszerre egy asztalra.
5. Itt az ideje az isteni kávéknak, teáknak, joghurtoknak
Az étkezések végén érdemesebb sütemények helyett egy ízletes teát, kávét, joghurtot elfogyasztanunk – ezeket pedig nem is mindig kell megcukroznunk, így is elérve, hogy megkóstoljuk igazi ízüket.
Miért érdemes a kevesebb cukorfogyasztás mellett dönteni?
1. Csodás alak, természetesen….
Hogyha kevesebb cukrot fogyasztunk, akkor kevesebb kalóriát is viszünk be szervezetünkbe, ezáltal is nagyobb eséllyel juthatunk el a már megálmodott alakunkig.
2. Több energia
A sok cukorfogyasztás petyhüdtté, sőt letargikussá is tehet.
3. Jobb agyműködés
Egy tanulmány kimutatta, hogy a fruktózban gazdag étrend képes lelassítani agyunkat, amelynek következménye az információk feldolgozásának, illetve a memória hatékonyságának csökkenése.
4. Jobb immunrendszer
Kiderült, hogy a fehérvérsejtjeink védekező képessége fordítottan arányos a bevitt cukor mennyiségével.
5. Stabilabb érzelmek
Amennyiben csokoládét vagy süteményt fogyasztunk, megemelkedik a vércukorszintünk, ami rövidtávú energiát biztosíthat. Ugyanakkor utána ez a vércukorszint mindenképpen brutálisan le fog csökkenni, ami stresszhez, depresszióhoz, rossz közérzethez vezethet.
6. Csökkenti a betegségek kialakulásának esélyét
Gondoljunk csak a cukorbetegségre, de ugyanakkor a májproblémák, a koleszterin, a magas vérnyomás, a szívbetegségek, sőt a rák, rákos sejtek kialakulása is köthető a túlzott cukorfogyasztáshoz.
7. Jobb látás
A hosszú időn keresztül tartó túlzott mennyiségű cukorfogyasztás károsíthatja a szemsejteket, ezáltal növelve a szürkehályog kialakulását.
8. Szebb bőr
És természetesen ezzel kevesebb pattanás is! A vércukorszint emelkedése gyulladásos reakciót okozhat a szervezetben, ezért könnyen vezethet pattanásokhoz, illetve bőrproblémákhoz.
9. Szebb fogak
A szánkban természetesen megtalálható baktériumok cukrokból táplálkoznak elsősorban, és olyan savakká alakulhatnak segítségükkel, amelyek gyengíthetik a fogakat, azokon különböző lyukakat képezve. Nem hiába mondta mindig a fogorvos, hogy együnk kevesebb édességet!
10. Új perspektívák felfedezése a főzésben
A kevesebb cukorfogyasztással előidézhetjük az új megoldások, új fűszerek keresését, melyekkel tudjuk ezt az édes tápanyagot helyettesíteni.
Szerinted Te sok cukrot fogyasztasz mindennapjaid során?