Nem minden esetben számít szentírásnak a szavatossági idő, vannak olyan ételek, amiket lejártuk után is pár nappal nyugodtan elfogyaszthatsz – mutatom, mik ezek, és miért maradnak fogyasztható állapotban!
Mindenki úgy gondolja, logikusan egyébként, hogy a szavatossági idő szentírás – mégis, vannak olyan ételek, melyeket akár a kiírt dátum után egy rövidebb ideig még elfogyaszthatunk. Ennek oka, hogy a termékeken megjelölt idő inkább számít egyfajta jelzésnek, útmutatásnak, hogy a termék onnantól kezdve már romlásnak indulhat, veszt nem csak ízéből, de minőségéből is.
Ennek elvén írják számtalan országban a szavatossági idő elé azt, hogy „best before”, vagyis, hogy a dátum előtt a legjobb, legajánlatosabb elfogyasztani egy-egy adott ételt. Ez viszont nem jelenti azt, hogy utána rögtön rossz lesz majd. Mostani cikkünkből megismerhetsz 10 olyan ételt, amiknél egyáltalán nem meghatározó a szavatossági idő, utána is teljes nyugalommal elfogyaszthatod majd őket.
Tojás
Természetesen a friss tojásnál nincsen jobb, mégsem kell majd kétségbe esned, ha a dobozon látható dátum után szeretnél elfogyasztani belóle egy-két darabot. Azt viszont érdemes tudnod, hogy a tojásokat vásárlásuk utáni 4 – 5 héten belül érdemes megenned, amennyiben hűtőben tárolod őket, akkor ehhez az időintervallumhoz még hozzászámolhatsz 2 – 3 hetet.
Gabonapehely és műzli
Sajtok
Biztosan Te is szagoltál már romlott sajtot – ez pedig bizonyítja, hogy nem a lejárati dátumuk a mérvadó, hanem az étel illata, színe, állaga. Amennyiben ezek kapcsán semmi negatívat nem tapasztalsz, akkor, ha esetlegesen kisebb fehér foltok jelentek meg rajta, azokat akkor is könnyedén levághatod.