notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

10 étel, amit elfogyaszthatsz a szavatossági ideje lejárta után

hirdetes

10 étel, aminél nem szentírás a szavatossági idő – ezeket akkor is elfogyaszthatod, ha már lejártak

TK, NA
Száraztészta

Ha az emögött található rész pedig megfelelő, nem vizes, ragacsos, orrfacsaró szaggal sem rendelkezik, akkor nyugodtan vághatsz belőle szendvicsedre a bélyeg ellenére.


Száraztészta


A jól elcsomagolt, raktározott száraztésztákat a lejárati dátumuk után akár még évekig is fel lehet majd használni.


Ez alól csupán a bolti, friss tészták – azok, amiket a hűtőben tárolnak számítanak kivételnek, mint például a ravioli. Ezeket, ha hideg környezetben tárolod is el kell majd fogyasztanod 4 – 5 napon belül. Amennyiben fagyasztóban tartod őket, akkor ez az időintervallum kihúzódhat 6 – 8 hónapig is.


Méz


A méz szinte megromolhatatlan, amennyiben megfelelő hőmérsékleten tartjuk. Abban az esetben sem kell majd aggódnod, ha kicsit kikristályosodik, ez általában magas glükóztartalma miatt történik meg – ettől még nem veszít minőségéből. Egyedüli ellensége csupán a magas páratartalom, valamint a nyirkos közeg lehet.

hirdetes


Csomagolt kenyerek


Az előre szeletelt, csomagolt kenyerek egészen addig a napig fogyaszthatóak, amíg meg nem jelenik rajtuk a penész. Abban az esetben, ha megfelelő környezetben tárolod őket, valamint jól be is vannak csomagolva, akár három hónapon keresztül is ehetőek maradhatnak.


Ketchup, mustár


Amennyiben egyik sincs felbontva, a ketchup a szavatossági idején túl több hónapig, a mustár akár egy év múlva is fogyasztható lesz majd.


Tej


Manapság a tejek már üzemi, hőkezelt, homogénezett élelmiszernek számítanak – így a lejáratuk után nagyjából egy hétig nyugodtan fogyaszthatóak. Csakúgy, mint a sajtoknál, a tejnél is állaga, szaga lesz majd a meghatározó.

hirdetes


Joghurtok


Abban az estben, ha megfelelő körülmények között, hűtőben tárolod őket, ráadásul még bontatlan állapotban is vannak, akkor legalább két hétig fogyaszthatóak lejárati dátumuk után. Akkor pedig, ha lefagyasztod őket, két hónap múlva is nyugodtad megeheted finomságaid.


Konzervek


A konzervek általában bontatlan állapotban egy bő évig fogyaszthatóak.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Lakatok

Ha szeretnéd biztonságban tudni otthonod és értékeid, mindenképpen minőségi lakatokra lesz... Tovább

Napforduló

A napforduló csillagászati kifejezés, mellyel a Napnak a Föld egyenlítőjéhez való... Tovább

Tovább a lexikonra
Ebéd Egészséges életmód Egészséges táplálkozás