A klasszikus, mindenki által jól ismert édességeknél és süteményeknél nincs is jobb, ezeket is számtalan módon készíthetjük el. Sokan a féltve őrzött családi receptre esküsznek, mások szeretik váltogatni az elkészítés módját, folyton a legjobb végeredmény után kutatva. Most megismerhetitek a legínycsiklandozóbb változatokat ezekből a klasszikus finomságokból!
Te is imádod ezeket a klasszikus süteményeket?
Te is imádod ezeket a klasszikus süteményeket?
Aranygaluska
Az aranygaluska gyermekkorunk egyik legnagyobb kedvence, már-már ikonikusnak számít, és nem is túl bonyolult az elkészítése. Ez a finomság a kelt-tésztás nyalánkságok egyik legismertebbje, az elkészítés módjától függően az édesszájúaknak is kedvezhetünk vele, de a hozzávalók megváltoztatásával és lefaragásával inkább helyezhetjük a vanilía ízére a hangsúlyt. Ehhez az édességhez szuper receptet találhattok ITT, ismerjétek meg azokat is, akik erre a receptre esküsznek, és szolgálják ki nap mint nap a hozzájuk érkezőket egy gyönyörű és hangulatos helyszínen: étterem terasszal a budai várban.
Madártej
Az aranygaluskához hasonlóan a madártej is egy jól ismert finomság, aminek a titka a hab állagában, és a vanilíás ízben rejlik. Bár nagyon egyszerű recept, sokféleképpen elkészíthető. Ha a legjobbat szeretnétek megkóstolni, akkor ne térjetek el ettől a recepttől!
Hozzávalók a madártejhez:
- 4 db tojásfehérje
- 4 db tojássárgája
- 3 ek porcukor
- 1 db vaníliarúd
- 800 ml tej
- 60 g cukor
- 2 csipet só
Kezdjük el kemény habbá verni a tojásfehérjéket a csipet sóval, mielőtt kemény habbá válna, evőkanalanként adjuk hozzá a porcukrot is. A tejhez még forrás előtt adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart magjait, majd azzal együtt forraljuk, a tojáshabot kanalanként adjuk a forró tejhez, majd 3-4 perc után fordítsuk meg, és szintén hagyjuk rövid ideig a tejben, majd szedjük ki. A tojássárgákat egy csipet sóval keverjük krémesre, majd óvatosan öntsünk hozzá a langyos tejből, folyamatos kevergetés közben. Végül öntsük vissza a tűzhelyen lévő edénybe, majd folyamatosan kevergetve főzzük, amíg sűrűvé nem válik. Ha elkészültünk vele, hagyjuk kihűlni, és tegyük a tetejére a korábban elkészített tojásfehérjéket, majd tegyük a hűtőbe.
Almás pite
Az almás pite az a sütemény, amit egyszerűen nem lehet megunni. Valószínűleg te is ettél már többféle módon elkészített változatot, és biztosan meg van a kedvenced is. Ezt a receptet mindenképpen érdemes kipróbálni, a végeredmény valószínűleg pillanatok alatt el fog fogyni.
Hozzávalók az almás pitéhez:
- 50 dkg finomliszt
- 30 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- 1 csomag sütőpor
- 3 db nagyobb méretű tojás
- 1 db tojássárgája
- 1 csomag vaniliás cukor
- 1 kg alma
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg darált dió
- 1 tk fahéj
- 1 db citrom
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a cukorral, a vaniliás cukorral, a 3 db nagyobb méretű tojással, valamint a vajjal. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés tejet vagy tejfölt, majd helyezzük a hűtőbe 1-1,5 órára. Hámozzuk, majd reszeljük le az almát, és facsarjuk rá a citrom levét, valamint adjuk hozzá a vajat is. A tésztát osszuk 2 részre, és nyújtsuk a 2-3 mm vastagra. Fektessük az egyik lapot egy tepsibe, majd szórjuk meg alaposan a ledarált dióval, oszlassuk el rajta a tölteléket, végül helyezzük rá a másik tésztalapot is. Nincs más dolgunk, mint megkenni a tetejét a tojássárgájával, és már mehet is az előmelegített sütőbe 180 fokra. 35-40 perc alatt elkészül.
Lapozz tovább még több ínycsiklandozó finomságért!