Ezek a legjobb receptek a mindenki által jól ismert, klasszikus édességekhez
Piskótatekercs
Egy finom piskótatekercsben az a legjobb, hogy szinte bármilyen tölteléket használhatunk hozzá, így a gyümölcsös finomságokat kedvelőknek éppúgy kedvezhetünk, mint a csokiimádóknak. A sárgabarackos változatot nem lehet nem imádni, ebben a receptben pedig nem lehet csalódni!
Hozzávalók a piskótatekercshez:
- 5 db tojás
- 7 dkg cukor
- 12 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- szükség szerint tej
- házi sárgabaracklekvár
- porcukor
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral együtt kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáadolgozzuk a sárgáját is. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a habot, habverő segítségével összekeverjük. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben készre sütjük. Ha a piskóta elkészült, konyharuhára borítjuk, majd megkenjük a házi baracklekvárral. A konyharuha segítségével tekerjük fel a piskótát, és hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg porcukorral, és már fogyaszthatjuk is.
Meggyes-mákos rétes
A meggyes-mákos rétes még forrón is kiváló, tökéletesen elkészítve az ízek nagyszerű elegyét kapjuk meg. Nem csak jeles alkalmakkor, de hétvégén is érdemes elkészíteni!
Hozzávalók a meggyes-mákos réteshez:
- 10 db réteslap
- 50 dkg darált mák
- 50 dkg magozott megybefőtt
- 30 cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg vaj
- 3 dkg porcukor
- 2 dl tej
A tejet felforraljuk, miközben hozzáadjuk a cukrot és a reszelt citromhéjat, valamint belekeverjük a darált mákot. Amíg kihűl, a vajat felolvasztjuk, a réteslapokat szétszedjük, és megkenjük vajjal, egymásra fektetjük. A máktölteléket és a megybefőttet összekeverjük, majd a réteslapokra kenjük. A réteslapokat összetekerjük, majd sütőpapírral bélelt sütőbe helyezzük. A tetejét egy kis maradék olvasztott vajjal, vagy tojássárgájával megkenjük, és a 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.