Ha akad 1-2 csomag leveles tészta a fagyasztódban, akkor itt az idő, hogy felhasználd! Nem túl higiénikus most péksüteményeket vásárolni, hiszen rengetegen összefogdoshatják előtted. De ha van egy pár almád és leveles tésztád, akkor könnyen és gyorsan pótolhatod a hiányuk! Sőt, még a leveles tésztát is elkészítheted házilag, mutatom hogyan!
Pékáruk elkészítése házilag
Korábban már több alternatívát írtunk a pékáruk otthoni elkészítéséhez, melyek a visszajelzések alapján valóban hasznosnak bizonyultak. A legtöbben a puha pogácsát, a könnyű lekváros buktát, a vízen kelt kiflit, a diétás kakaóscsigát és az isteni nutellás csigát készítettétek el.
A kenyerek közül a Jénaiban készült kenyeret, a kenyérlángost, illetve a gluténmentes zöldségkenyeret sütöttétek meg a legtöbben, amit meg is értek, hiszen a házi kenyérnek nincs is párja.
Kétféle változatban is elkészíthető
Ezúttal egy nagy kedvencem receptjét írom le nektek, amely az almás-pudingos táska lesz. Elkészíthetitek úgy is, ahogyan a mekiben is készül, illetve egy „könnyebb” változatban is.
A képen a „könnyebb” változatot láthatjátok, amelynek nem az elkészítése, hanem a tésztája könnyebben emészthető, ugyanis sütőben készült, míg a másik elkészítési mód az olajban való kisütés.
Sokaknak nehéz ételnek számítanak az olajban készült ételek, ez a mi családunkban sincs másképp. Általában én egy adagot olajban és egy adagot sütőben szoktam kisütni, hogy mindenki ehessen belőle kedvére.
A leveles tészta
Ha nincs otthon leveles tésztád, akkor könnyedén el is készítheted, mielőtt elkezdenéd az almás-pudingos batyu receptjét.
Hozzávalók körülbelül 1 csomagnak megfelelő leveles tésztához:
- 280 g finomliszt
- 1 teáskanál só
- 4 evőkanál hideg vaj/ margarin
- 120 ml hideg víz
Elkészítés:
- A száraz alapanyagokat, azaz a lisztet és a sót mérd ki egy nagyobb tálba.
- Morzsold bele a margarint, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze.
- Miután összegyúrtad, apránként öntsd hozzá a hideg vizet és alaposan dolgozd el a tésztával.
- Ha összegyúrtad, akkor egy lisztezett deszkán gyúrd addig, amíg elválik a deszkától.
- Végül csomagold bele egy alufóliába és amíg elkészíted a töltelékeket, addig tedd hűtőbe.
Lássuk az almás-pudingos batyu receptjét:
Hozzávalók:
Nekem 24 darab közepes méretű batyu lett belőle, ennek arányában akár felezheted is a hozzávalókat.
- 2 csomag leveles tészta
- 6 darab nagyobb méretű alma
(Én úgy szeretem, amikor sok töltelék kerül a tésztába és épphogy össze lehet hajtani. Ha te nem így szeretnéd, akkor 4-5 darab alma is elegendő hozzá.)
- 6 evőkanál cukor (barnacukor vagy kristálycukor)
- 3 evőkanál méz
- 2 teáskanál fahéj
- 3 evőkanál vaj
- pici citromlé
- 2 csomag vaníliás pudingpor
(Én 1 csomag vaníliás pudingot és 1 csomag tejszínízű pudingot használtam.)