Elkészítés menete:
- Első lépésként az almákat mosd meg, ezt követően pucold meg és vágd apró darabokra. A felvágott almákat pedig egy nagyobb fazékba rakd bele.
- Ha elkészültél az almák apróra kockázásával, akkor tedd a lábast a tűzhelyre és közepes lángon/fokozaton kezd el az almák megpuhítását. Tedd bele a 3 evőkanál vajat, a 2-2,5 teáskanál fahéjat és ízlés szerint a citromlevet.
- Amíg az almák puhulnak, addig a cukor karamellizálását kezd el. A 6 evőkanál cukorhoz tegyél 3 evőkanál mézet és 2 percig közepes, majd 3 percig magas fokozaton el is készül.
- Akkor lesz kész, amikor folyós állagú lesz. Ha elkészült, akkor add az almákhoz és keverd össze.
- Végül kis vízben keverj el egy csomag vaníliás pudingport (én itt használtam a tejszínízűt), majd egy szűrőn át öntsd az almákhoz. Ettől kicsit krémesebb lesz az almaszósz.
TIPP: Ha sütőben szeretnéd elkészíteni, akkor melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- Körülbelül 5 percen keresztül, folyamatos kevergetés mellett, meg is kapod a kívánt állagot. Tedd félre és takard le egy fedővel.
- A szokásos módon, kicsi tejjel és cukorral készítsd el a másik pudingport, majd szintén tedd félre.
- Egy csomag leveles tészta 4 darab tésztát rejt. Nyújtsd ki a tésztákat és vágd 3 téglalap alakú részre. Tudom, hogy így nem lesznek egyforma méretűek, ha gondolod 4 részre is oszthatod.
- A levágott tészták egyik felét töltsd meg az almaszósszal és egy evőkanállal tegyél rá a vaníliás pudingból.
TIPP: Úgy hajtsd össze a tésztát, hogy a széleit mindenhol egy kicsit hajtsd be, majd a tetejét óvatos mozdulattal egy kés segítségével vágd be.
- Ha elkészültél az almás-pudingos batyuk „összeállításával” akkor kétféleképpen is elkészítheted:
- OLAJBAN:
Melegíts fel körülbelül annyi olajat egy serpenyőben, hogy félig ellepje majd az almás-pudingos batyukat, majd forró olajban, oldalanként 2-3 perc alatt aranybarnára sül.
- SÜTŐBEN:
Az előmelegített sütőben, körülbelül 20-25 perc alatt el is készül. Én félidőnél egy kis vajat tettem mindegyik tetejére, hogy puha legyen a tésztája és ne maradjon száraz.