Mielőtt belevágnánk az étolajok különböző fajtáiba és felhasználásuk módjába, nézzük meg, hogy pontosan mi is az a növényi olaj, miért rossz, és miért fontos, hogy legyenek alternatívái.
A növényi olaj akkor vált gyártott árucikké, amikor a Proctor & Gamble 1912-ben piacra dobta új termékét, a Criscót, az állati zsírok alternatívájaként.
A közvélemény nem tudta, hogy ez a termék mérgező az állatokra nézve, és korábban hulladéknak számított. Az 1990-es évekig a közvéleményt sem tájékoztatták az egészségügyi kockázatokról. A növényi olajokat a kivonásuk módja teszi rosszá. A kivonás során vegyi anyagokat adnak hozzá, és számos tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy ez nem egészséges helyettesítő anyag.
Gyakori növényi olajok, melyektől távol kell maradni
A javasolt alternatívák nem tartalmaznak káros extrakciós módszereket, és valójában vagy egyszerű préselésből, vagy állati eredetű zsírforrásokból állnak. Hivatkozásképpen néhány gyakori példa a növényi olajokra, amelyeket nagyon természetellenes eljárással nyernek ki: repce-, gyapotmag-, szója-, kukorica-, napraforgó-, pórsáfrány- és mogyoróolaj.
A feldolgozás és az extrakció fontossága
Mind az egészség, mind az ízminőség szempontjából a legjobb, ha olyan olajokat választunk, amelyeket inkább sajtoltak, mintsem kémiai úton extraháltak, és nem finomítottak vagy nem kémiai eljárással finomítottak. Meglátja, hogy ezek az olajok jobb tápértékkel rendelkeznek, és az egészségügyi szakértők leginkább ezeket ajánlják.
Növényi olaj alternatívák hideg alkalmazásokhoz
Ezek a növényi olaj alternatívák salátaöntetekhez, mártásokhoz, szószokhoz és csepegtetéshez használhatók.
1. Lenmag
2. Kendermag
A kendermagolajnak alacsony a füstölési pontja, és kiválóan alkalmas csöpögtetésre, mártások és szószok készítésére, ráadásul tele van tápértékkel. Sok Omega-3 és Omega-6 zsírsavat tartalmaz, diós íze van, és hűtőben kell tárolni.
3. Tökmag
Karotinoidokban, antioxidáns anyagokban, cinkben, telítetlen zsírokban, zsírban oldódó vitaminokban gazdag, az egészségügyi szakértők szerint a tökmagolaj használata lenyűgözően sokféle előnnyel jár. Köztudott, hogy csökkenti a rák kockázatát, javítja a memóriát, segít a szorongásos tünetek csökkentésében, támogatja a szív egészségét, és segít a cukorbetegség kezelésében.
4. Mandula
A mandulaolajat gyakran használják kozmetikumokban és bőrápolási termékekben, de nagyon tápláló, ha beilleszted az étrendedbe. Bőséges mennyiségben tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírokat, miközben alacsony a telített zsírok aránya. Bár magas hőmérsékletű főzéshez nem ideális, salátaöntetekhez és hideg alkalmazásokhoz kiválóan használható.