Ha lemaradtál az első részről, mindenképp olvasd el ITT, mielőtt tovább lapoznál!
1. Munkaháromszög
A háromszög alakú munkaterület a leginkább kutatott és alkalmazott ergonómiai alapelv, amelyet minden konyhában alkalmazni kellene a konyhában. Ennek az alapelvnek a célja, hogy a legtöbbet használt konyha elemeket úgy helyezzük el, hogy a leghatékonyabb távolságra legyen egymástól és minimalizálják a mozgás szükségességét a munkaterületben.
A három fő munkaterület:
- Hűtőszekrény
- Mosogató
- Gáztűzhely
Ezek képviselik a munkaháromszög három pontját. Ha ezek túl messze vannak egymástól, valószínű, hogy sok felesleges lépést kell megtenned a főzés során; ha pedig túl közel vannak egymáshoz egy szűk munkaterület az eredmény, ahol nehézkes az ételkészítés.
Munkaháromszög alapjai:
A háromszög oldalai legyenek 1 és 2,5 méter hosszúság közöttiek, az összes oldal hosszúsága pedig 3,5 és 8 méter közötti legyen.
Illetve fontos még, hogy ne akadályozza semmi a munkaháromszöget (konyhasziget, konyhabútor).
2. Optimális konyhabútor magasság
Az ideális konyhabútor 90 cm magas és 60 cm mély. Bár lehet, hogy vannak olyan feladatok, melyekhez jobb lenne magasabb vagy alacsonyabb munkaterület, mégis ez a 90 cm az, ami a legtöbb munkafolyamathoz ideális.
Csak akkor érdemes változtatni ezen a méreten, ha a személy, aki a legtöbbet használja a konyhát túl magas vagy túl alacsony.
3. A felső szekrény magassága
A felső szekrény legideálisabb magassága, ha 45-55 centiméterrel magasabban van az alsószekrénytől. A felső rész 45 és 60 cm között a legkézenfekvőbb, ettől magasabbak csak a valóban nagy embereknek ajánlottak. Mélységük 30 és 45 cm közötti legyen.
4. Távolság a konyhapulttól
A könnyebb munkavégzés érdekében megfelelő távolságot kell betartani a konyhapulttól, ez pedig a 7 cm: így elég közel vagy a pulthoz és elérsz mindent, de még nem rúgsz bele folyton a konyhabútorba, de természetesen ez is testalkattól és magasságtól is függ.