Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra!
YouTubeSzerintem mindenki szereti az utánozhatatlanul finom, lágy és krémes nutellát. Viszont nem mindenki eheti, hiszen nem túl alakbarát. Sosem gondoltam volna, hogy egy diétás változatot is lehet annyira szeretni, mint a hagyományos nutellát.
Az eredeti receptúra
1944 óta változatlan a recept, azaz a Ferrero NUTELLA hozzávalói:
Cukor, pálmaolaj, MOGYORÓ (13%), sovány TEJPOR (8,7%), zsírszegény kakaópor (7,4%), emulgeálószer: lecitinek (SZÓJA); aroma (vanillin).
Egészséges házi nutella
A fenti recept nem igazán mondható egészségesnek, mivel tejterméket, szója-adalékanyagokat, rengeteg cukrot és hozzáadott olajat tartalmaz.
Az én verzióm tejmentes és természetes alapanyagokból készül, tehát kiválóan beilleszthető ketogén és alacsony szénhidráttartalmú étrendekbe is. Mindössze 4 féle alapanyagra lesz szükséged hozzá és egy turmixgépre!
Hasonlít az eredeti ízvilághoz, szerintem tökéletes alternatíva azoknak, akik hosszú évek óta mellőzik a tejtermékeket, mert vegán életmódot követnek vagy laktózérzékenyek. Én egyik kategóriába sem tartozom, csak igyekszem egészséges életmódot követni, ami bizony lemondásokkal jár. Így született meg ez a recept, ami elképesztően finom végeredményt hozott.
Hogyan kell tárolni a házi készítésű nutellát?
A házi készítésű nutellát NEM kell hűteni, ugyanis nem tartalmaz tojást és tejtermékeket sem. Lezárt üvegben vagy tartóban kell tárolni szobahőmérsékleten, hogy sima és krémes maradjon!
Meddig tárolható a házi nutella?
A házi készítésű Nutella legalább 6 hónapig friss marad, ha a fentiek alapján tárolod.
TIPP: Használd fel az isteni diétás nutellát a nutellás csiga receptjéhez!
Egészséges házi NUTELLA recept:
Hozzávalók:
- 250 g sült (török) mogyoró
- 3 evőkanál természetes édesítőszer (Én eritritet használtam.)
- 25 g cukormentes kakaópor (körülbelül 2 evőkanál)
- 1 evőkanál juharszirup
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, légkeveréses funkcióra. Vegyünk elő egy serpenyőt és pirítsuk le a mogyorót. Miután lepirítottuk, hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, tegyük turmixgépbe és daráljuk le „liszt” állagúra, majd adjuk hozzá a kakaóport, a juharszirupot és az édesítőszert. Addig daráld, amíg sima és „selymes” állagú lesz.
Végül nincs más dolgod, csak egy lezárható tárolóba/ üvegbe tenni.
Ne aggódj, ha sokáig kell a mogyorót darálni, nekem is kis teljesítményű a turmixgépem és körülbelül 15-20 percig tartott. Esetleg azzal csökkentheted ezt az időt, ha összetöröd a mogyorót, mielőtt turmixgépbe teszed.
Tápanyagtartalom:
Kalória: 97 kcal
Szénhidrátok: 3 g
Fehérje: 2 g
Zsír: 9 g
Rost: 1,5 g
Ezenkívül tartalmaz még A-vitamint, C-vitamint, Kalciumot és Vasat is.