Az igazi Bajai Halászlé receptje

VZS

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

Ha ettél már bajai halászlét, akkor tudod, hogy a bajai egy ínyencség a már amúgy is nagy kedvenc halászlék között. Íme az igazi, valódi, eredeti bajai halászlé receptje. Ebben tuti, hogy nem fogsz csalódni!

A bajai halászlé készítéséhez végy egy nagy kanál jókedvet, egy csipet humort és nagy adag lelket. Ha ezek a hozzávalók megvannak, nekiláthatsz a főzésnek!

 


A mennyei halászléhez 5 fő részére szükséged lesz:


-3 kg halra, melynek – nézd meg jól - ¾-e ponty legyen
-a halhoz kilónként egy szép, nagy fej vöröshagymára
-három púpozott evőkanál édes-nemes őrölt piros paprikára
-sóra
-4-5 db erős cseresznyepaprikára vagy Erős Pistára
-gyufatésztára

 

Elkészítése:

 

Először a hallal törődj. Ha sikerült megtisztítani, tedd félre a halikrát és a tejet, de nehogy megsózd! A halat viszont irdald be, szeleteld fel, és sózd meg ízlésed szerint. Eztán tedd félre egy órát pihenni. A vöröshagyma következik: tisztítsd meg és - könnyek közepette – vágd apró kockákra. Ha ezzel sikeresen előkészültél, és a hal még áll, ideje, hogy pihenj egyet!

hirdetes

 

Hogy mit kell tenned pihenés után? Lapozz egyet és megtudod!

 

hirdetes

 

Az óra leteltével előveheted a bográcsot. Tedd bele először a halszeleteket, a hagymát, majd öntsd fel vízzel. A víz mennyisége a haltól függ, kilónként 1,1 – 1,2 liter vizet önts rá. A bogrács alá ekkor már begyújthatsz, minél nagyobb tüzet rakj, hadd rotyogjon az illatos hallé! Azért időnként nézz rá, és ha azt látod, hogy elforrta a habját, szórd bele a paprikát. Ekkor már összetéveszthetetlen halászlé illat fog terjengeni a környéken, számíthatsz néhány sűrűn nyeldeső, arra tévedő látogatóra. 

 


Ha már 15-20 perce főzöd a levet, itt az ideje, hogy beletedd a belsőségeket és a csípős cseresznyepaprikát. Ettől lesz igazán pikáns a hallé íze! Lassan megkóstolhatod, s ha úgy érzed még nem tökéletes, ízesítsd bátran. Közben ne felejtsd el a tésztát sem kifőzni egy külön fazékban. 

 


A forrástól számított fél óra elteltével már kész is a műved! A halat külön tálald, a levet lehet a tésztával vagy attól külön is. Bízhatsz a sikerben, a csodás, gőzölgő lének, a mindent átjáró illatnak, a lágy paprikás íznek senki sem fog tudni ellenállni!
Jó étvágyat! 

 

Forrás: Bajai Halfőző Fesztivál


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Konyha

Lakberendezési szakszótár

Füzérdísz

A füzérdísz, másként feszton vagy girland szalaggal összefont virágokat, gyümölcsöket,... Tovább

Új építésű eladó lakás

Új építésű eladó lakás Egy új építésű eladó lakás tökéletes befektetés, ha... Tovább

Tovább a lexikonra