Sokan szeretik az epret. Sokan szeretik a tortákat. Amikor azonban ez a két kedvenc találkozik, akkor születnek az igazán mennyei finomságok – az epertorták. Mindenkinek megvan a kedvenc receptje rá, azonban ha még csak most tervezed elkészíteni első epertortádat, akkor íme egy egyszerű verzió, aminek garantáltan sikere lesz bármilyen születésnapon, évfordulón, vagy egy családi ebéd utáni desszert gyanánt!
Hozzávalók az epertortához:
- 1 doboz fehér tortamix (~520 g)
- 1 doboz eperízű instant zselatin (85 g)
- 1 doboz leolvasztott és pürésített eper (245 g), plusz 1/4 bögrényi eperpüré a mázhoz
- 4 nagy tojás
- 1/2 bögre zöldségolaj
- 1/4 bögre víz
- 1/4 bögre puha vaj (igazi vaj!)
- 1 csomag puha krémsajt (225 g)
- 1/2 teáskanál eperkivonat
- 7 bögre cukrász cukor
- Néhány szem szeletekre vágott eper, díszítés gyanánt
Az epertorta elkészítése:
- Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra.
- Vékonyan zsírozz be 2 kerek (kb. 22 centis) tortasütő formát.
- Fogj egy nagy tálat, és keverd össze benne a tortamixet és a zselatint.
- Add hozzá a keverékhez az eperpürét (425 g), a tojásokat, az olajat, és a vizet. Egy botmixerrel keverd közepes fokozaton addig, míg össze nem puhul a tál tartalma.
- Öntsd a puha keveréket az előkészített tortaformákba, majd helyezd őket az előmelegített sütőbe 20 percre – vagy amíg egy fa fogpiszkálót ki nem tudsz húzni úgy a közepéből, hogy ne maradjon rajta semmi.
- Hagyd őket hűlni 10 percig, majd vedd ki őket a formákból, és hagyd, hogy teljesen kihűljenek.
A máz elkészítése az epertortához:
- Fogj egy nagy tálat, és verd össze benne a vajat és a krémsajtot közepes fokozaton egy botmixerrel, míg teljesen össze nem puhulnak.
- Önts hozzá 1/4 bögre eperpürét, és add hozzá az eperkivonatot is.
- Fokozatosan kezdd el hozzáönteni a cukrot, és kevergesd közben tovább a botmixerrel, amíg az egész keverék puhává nem áll össze.
- Kend a mázat a tortákra – ne felejtsd el az oldalaikat sem!
- A kész, bevont tortákat eperszeletekkel díszítheted, ha szeretnéd.