Túrós batyu recept, hagyományosan

Bartók Vivien, NA

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

A nyár közeledtével a túrós sütemények egyre népszerűbbek, ez nálunk sincs másképp. Ezúttal egy hagyományos receptet hoztam el, melynek az alapja a tökéletes kelt tészta receptje. Íme a házi túrós batyu receptje, ami sokkal finomabb, mint a bolti “rokonai”!

A kedvenc kelt tészta receptemmel készítettem el az első túrós batyuimat, azóta már a kakaóscsigát is ezzel készítem, annyira finom és puha lett! Szívből ajánlom mindenkinek ezt a szuper receptet!

 

Túrós batyu receptje hozzávalóinak listája:

Ez a mennyiség körülbelül 14 darab túrós batyuhoz elegendő mennyiség.

 

Tésztához:

  • 500 gramm finomliszt
  • 5 evőkanál cukor (barnacukorból mehet 1-2 evőkanállal több is)
  • 50 gramm élesztő
  • 250 ml tej
  • 6 evőkanál vaj (olvasztva)
  • csipetnyi só
  • 2 darab tojás

 

Töltelékhez:

  • 2 darab tojás
  • 3 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál búzadara (gríz)
  • 500 gramm túró
  • 50 gramm vaníliás cukor
  • 5 evőkanál cukor
  • Ízlés szerint mazsola

 

Lekenéshez: egy darab tojássárgája

 

A túrós batyu tésztájának elkészítése:

hirdetes

A szobahőmérsékletű, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba leszitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a cukrot, a 2 darab tojássárgáját, az olvasztott vajat és a csipetnyi sót és elkeverjük. Egy botmixer vagy robotgép segítségével a felfuttatott élesztővel alaposan, csomómentesre dolgozzuk össze a hozzávalókat.

hirdetes

1 órára letakarva félretesszük és körülbelül duplájára kelesztjük.

 

A túrós batyu töltelékének elkészítése:

Amíg a tésztát pihentetjük, elkészítjük a finom túrós tölteléket hozzá. Viszont mielőtt nekiállunk, kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük elő 180 fokra.

A túrót egy villa segítségével összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, a búzadarát és a vaníliás cukrot és alaposan eldolgozzuk. A tojásokat ketté választjuk és a tojássárgáját a túrós masszához keverjük. A tojásfehérjét pedig egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd apránként a túrós masszával eldolgozzuk. Talán ez a titka, hogy olyan könnyű és finom lesz a töltelék!

Esetleg citromhéjat reszelhetsz bele, valamint mazsolát adhatsz hozzá ízlés szerint.

 

A túrós batyu összeállítása:

Lisztezett deszkán kinyújtjuk a megkelt tésztánkat és körülbelül 14 darab egyenlő négyzetet vágunk belőle. Alaposan megtöltjük a túrós töltelékkel, majd a négyzet mind a négy csücskét összefogva megtekergetjük. Így áll össze az isteni túrós batyunk!

Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük a tojássárgájával (1 darab tojás elegendő ehhez a mennyiséghez) és az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

 

Tálaláskor megszórjuk egy kis porcukorral és ha kihűlt, fogyaszthatjuk is!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Desszert Konyha Recept Sütés Színes ötletek

Lakberendezési szakszótár

Budoár

Női szoba, pihenés és öltözködés számára. Választékos ízléssel rendezik be, és a ház... Tovább

Függöny

Függöny nélkül üres a lakás… Van, aki ennek a híve. Az biztos, hogy egy jól... Tovább

Tovább a lexikonra