Végre itt az áfonya szezon! És bizony nemcsak különlegesen finom íze miatt éri meg fogyasztani ezt a bogyós gyümölcsöt, hanem megannyi jótékony hatása miatt is, a következőkben mutatunk is 5 okot, amiért megéri áfonyát enned neked is minden nap!
#1: Segít a rák megelőzésében
Az egyik legnagyobb mumus betegség, amitől nem lehet nem rettegni, annyi halálos áldozatot követelt már, az a rák. De azzal, ha rendszeresen áfonyát fogyasztasz könnyen elébe mehetsz a bajnak, az áfonya a benne található anyagoknak köszönhetően ugyanis bizonyítottan csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Leginkább a száj-, petefészek-, vastagbél-, máj-, prosztata-, tüdő-, gyomor- és mellrákos megbetegedések ellen hatékony megoldás, a benne található C-vitamin, réz-, fenol- és antioxidánsnak köszönhetően, amik megakadályozzák a sejtek elrákosodását. És ha ez nem lenne elég, a benne lévő ásványi anyagok és a fitokemikáliák együttműködése pedig a rákos sejtek növekedését akadályozza meg.
#2: Egészséges nassolnivaló
Ha egy kis édességre fájna a fogad, akkor egy marék áfonya nagyon jó megoldás! Nemcsak ízletes, hanem alacsony a cukortartalma, mégis energiát ad, valamint hosszantartó teltségérzetet biztosít, és egyben megszünteti az édesség utáni sóvárgást is. Emiatt nagyon jó sütemény alapanyag is, joghurtok ízesítésére is kiváló. Emellett a vércukorszintet is korrigálja, napi 2 csészényi áfonya elfogyasztása helyreállítja, vagy akár meg is akadályozhatja a magas vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegek esetében. Persze a szakemberrel történő konzultációt nem helyettesíti!
#3: Jót tesz az emésztésnek
Tudtad, hogy az áfonyának a rosttartalma is nagyon magas, ez pedig jót tesz az emésztésnek? Ennek köszönhetően nemcsak segíti az emésztést, valamint az egészséges székletürítést és a méregtelenítési folyamatokat is, ezáltal pedig meggátolja a székrekedést, a felfúvódást, és a gázképződést, hanem hatékonyan veszi fel a harcot a gyulladásokkal a gyomorban és bélrendszerben.
#4: Jót tesz a szívnek és a szemnek
Két nagyon fontos dolog, a szív és a szem egészsége, az áfonya pedig ezeknek is jót tesz. Egyrészt nagy mennyiségben tartalmaz olyan vegyületeket, melyek erősítik a szívizmot és tágítják az artériákat, amik egyértelműen jót tesznek a szív egészégének. Másrészt pedig a benne található lutein a szem egészségére van nagyon jó hatással!
#5: Véd a fertőzések ellen
A picinyke kis lila bogyók telis-tele vannak olyan értékes összetevőkkel, mint a C-vitamin, valamint antioxidánsok, amik bizony erősen védenek a fertőzésekkel szemben, annak következtében, hogy védik az immunrendszert. Az áfonya fogyasztása segít megelőzni és leküzdeni a megfázást, köhögést, influenzát és egyéb bakteriális fertőzéseket.