Amennyiben életmódot szeretnénk váltani, több dologra is érdemes odafigyelnünk – a lisztekről már korábban írtunk, ezt itt olvashatjátok. Ugyanakkor, sok esetben a túlzott cukor fogyasztása is probléma lehet, ezért ismerjetek meg néhány természetes ízesítőt, amit cukor helyett bátran használhattok!
Amennyiben életmódot szeretnénk váltani, esetleg fogyókúrázunk, érdemes szabályozni a cukorfogyasztásunkat is, hiszen ez felelős példának okáért a fogyás beindulásáért is, mértéktelen vagy túlzott fogyasztása pedig komolyabb problémákhoz vezethet – az elhízáson kívül cukorbetegség, magas vérnyomás is kialakulhat tőle.
Mégis a szabályozása nem csak azon múlik, hogy cukorral vagy anélkül iszod-e a kávéd, hiszen azok sokszor hozzáadott formában vannak jelen élteleinkben, italainkban – ezért is érdemes elolvasni egy-egy termék összetevőit annak elfogyasztása, megvásárlása előtt.
Ugyanakkor, ha főzöl, esetleg az italaidat édesítenéd, érdemes megválnod a cukortól, és a természetes cukorpótlók, édesítők felé fordulnod.
Egészséges cukorpótlók – mik is azok?
Ha tartósan szeretnéd kiiktatni étrendedből a finomított cukrokat, akkor érdemes velük megismerkedned – hiszen annak pótlására tökéletesek, arról nem is beszélve, hogy általuk a vércukorszint leesése is megelőzhető, ráadásul még egészségesebbek is mint a boltban vásárolt kristálycukor. Nézzük, mikre is gondolok.
Sztívia
A sztívia vagy stevia leveléből kivont cukorpótló, a cukornál 300x-szor édesebb, így kis mennyiségben bőven elég belőle fogyasztanod, ugyanazt az eredményt elérve, mint a több kanál cukorral. Sütéshez, főzéshez tökéletes, hiszen hevíthető.
Jótékony hatással van az elhízásra, vércukorszintre, valamint a vérnyomásra. Szinte egyáltalán nem tartalmaz kalóriát, a glikémiás indexe is nulla. Fűszernövény mivolta végett nem csak ízesítésre szuper megoldás, de ugyanakkor segít gátolni számos baktérium és vírus szaporodását bélrendszerünkben.